ΑΛΜΥΡΟΣ

Τραγωδία σε ναυπηγείο ~ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

τραγωδία-σε-ναυπηγείο-συγκλονιζει-το-185289

Υπέκυψε σε σοβαρά τραύματα που υπέστη μετά από πτώση βαριάς μεταλλικής σκάλας 49χρονος οικογενειάρχης από τη Ν. Αγχίαλο

Ηταν το τελευταίο μεροκάματο στο ναυπηγείο της Αμαλιάπολης, όπου εργαζόταν μόνιμα από το 2008. Το νήμα της ζωής κόπηκε πρόωρα και τραγικά για οικογενειάρχη, πατέρα δύο παιδιών, από τη Νέα Αγχίαλο. Ενα ακόμη εργατικό ατύχημα –μετά την έκρηξη και την τραγική κατάληξη εργαζομένου στην ΑΓΕΤ- έρχεται να βυθίσει στο βαρύ πένθος τη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Ο 49χρονος εργαζόμενος Νίκος Σούρλας υπέστη σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα, όταν ενώ χθες το πρωί εργάζονταν στο ναυπηγείο της Αμαλιάπολης, πάνω του έπεσε βαριά μεταλλική σκάλα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τις μαρτυρίες συναδέλφων του, φαίνεται ότι επιχείρησε να μετακινήσει μόνος του τη μεταλλική σκάλα, βάρους περίπου 100 κιλών. Ερευνάται τι ακριβώς συνέβη τη μοιραία στιγμή –ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα είναι ότι ίσως παραπάτησε και γλίστρησε- και η σκάλα έφυγε από τα χέρια του και έπεσε κατά πάνω του.

Το ατύχημα και τον τραυματισμό του αντιλήφθηκε άμεσα συνάδελφός του, ο οποίος έσπευσε δίπλα του και κάλεσε ταυτόχρονα σε βοήθεια. Με βάση τις πρώτες καταθέσεις, η μεταλλική σκάλα δεν τον καταπλάκωσε, αλλά τον χτύπησε στο κεφάλι. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άτυχος εργαζόμενος δεν φορούσε κράνος ασφαλείας.

Στο ναυπηγείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο 49χρονος ήταν ακόμη εν ζωή, αλλά η κατάστασή του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Δυστυχώς, λίγο αργότερα υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά του.

Για το εργατικό δυστύχημα ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, καθώς και το 3ο Λιμενικό Τμήμα Αμαλιάπολης, το οποίο ανέλαβε την προανάκριση. Στο πλαίσιό της παραγγέλθηκε νεκροψία – νεκροτομή, ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του 49χρονου οικογενειάρχη.

Στο χώρο του δυστυχήματος μετέβη χθες κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας για την πρώτη αυτοψία στο χώρο και τις πρώτες καταθέσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ώστε να εκδοθεί το πόρισμα των επιθεωρητών.

Το άγγελμα του θανάτου του προκάλεσε απαρηγόρητο θρήνο στην οικογένειά του. Ηταν πατέρας μιας κόρης, από την οποία είχε αποκτήσει δύο εγγονάκια, και ενός μικρού αγοριού. Το σπίτι του, η γειτονιά του και ολόκληρη η Νέα Αγχίαλος έπεσαν σε βαρύ πένθος για την τραγωδία.

Το τελευταίο αντίο στο αγαπημένο τους πρόσωπο θα απευθύνουν σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ Νέας Αγχιάλου.

Ο Α. Μεϊκόπουλος για το εργατικό δυστύχημα

«Με αφορμή το χθεσινό θανατηφόρο δυστύχημα που έγινε σε εργασιακό χώρο στην Αμαλιάπολη του Δήμου Αλμυρού Μαγνησίας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του εργαζόμενος συμπολίτης μας από την Νέα Αγχίαλο εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος» αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος και προσθέτει: «Αυτό το συμβάν μαζί με το πρόσφατο που συνέβη στην ΑΓΕΤ θα πρέπει να μας προβληματίσει. Να διερευνηθούν διεξοδικά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε. Θα πρέπει στους χώρους εργασίας να εφαρμόζονται και να τηρούνται υποδειγματικά όλοι οι κανόνες εργασιακής ασφάλειας για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα στον εργασιακό μεσαίωνα, που έχει επιβληθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική με την ανατροπή των εργατικών δικαιωμάτων τους και την εντατικοποίηση της εργασίας.»

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Για το εργατικό δυστύχημα σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Μαγνησίας αναφέρει: «Ακόμη ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύμα ένα 49χρονο οικογενειάρχη, στο καρνάγιο της Αμαλιάπολης (Μιτζέλας) Μαγνησίας είναι το αποτέλεσμα των ελλιπών μέτρων ασφαλείας και των ανύπαρκτων επιθεωρήσεων στους χώρους δουλειάς. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες αφού η έλλειψη προσωπικού και η απουσία μέσων μετακίνησης στο ΣΕΠΕ Μαγνησίας αφήνουν χωρίς έλεγχο πλήθος επιχειρήσεων στην περιοχή.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η δημοσιονομική πολιτική της συγκυβέρνησης, η πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εργοδοτών, δεν χτυπά μόνο το μεροκάματο και τις εργασιακές σχέσεις αλλά έχει αποτέλεσμα την περικοπή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Η εργατική τάξη θρηνεί ακόμη ένα θύμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για μη έχουμε κι άλλα εργατικά ατυχήματα και να μη θρηνήσουμε κι άλλους εργάτες είναι να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες για τη λειτουργία τους. Οι εργάτες πρέπει να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς και να διεκδικήσουν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, εκλέγοντας και τις αντίστοιχες επιτροπές, με στόχο την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων.»

Σε ώρα εργασίας σε ναυπηγείο της Αμαλιάπολης τραυματίστηκε θανάσιμα ο 49χρονος Νίκος Σούρλας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου