ΑΛΜΥΡΟΣ

Πολιτιστική περιήγηση

πολιτιστική-περιήγηση-188877

Τριήμερη εκδρομή της Φιλαρχαίου σε Ναύπλιο, Επίδαυρο, Μονεμβασιά

Μια ξεχωριστή εμπειρία ήταν η φετινή τριήμερη εκδρομή της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ». Ενα λεωφορείο ασφυκτικά γεμάτο με μέλη και φίλους από τον Αλμυρό, την Ευξεινούπολη, την Αγία Τριάδα, τον Πτελεό, το Αχίλλειο και τον Βόλο, ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής, 18 Ιουλίου 2014, για την καθιερωμένη πλέον εδώ και 15 χρόνια επίσκεψη στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Πρώτος προορισμός το Ναύπλιο, μία από τις ομορφότερες και πιο κοσμοπολίτικες πόλεις της Ελλάδος. Το βράδυ οι εκδρομείς παρακολούθησαν την παράσταση «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ», μίας από τις επτά σωζόμενες, ολοκληρωμένες τραγωδίες του Σοφοκλή. Η παράσταση παρουσιάσθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και την εταιρία AρτIVITIES, σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, με τους ηθοποιούς Μιχαήλ Μαρμαρινό, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Αιμίλιο Χειλάκη. Παρόλο που η βροχή που έπεφτε το απόγευμα ανησύχησε όλους, τελικά όλα εξελίχθηκαν καλά, η παράσταση ήταν πολύ καλή, ενδιαφέρουσα, άρεσε, και όλοι έφυγαν ικανοποιημένοι με αισθήματα ψυχικής ανατάσεως, μετά από ένα ευλαβικό «προσκύνημα» στον ιερό – ιδίως για μάς τους σύγχρονους Ελληνες – χώρο της Επιδαύρου.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 19 Ιουλίου, αφού ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλεως του Ναυπλίου, αναχώρησαν για τη Μονεμβασία με στάση στην Σπάρτη, πατρίδα του Λεωνίδα. Το βράδυ επισκέφθηκαν την πανέμορφη καστροπολιτεία, στον Βράχο της Μονεμβασιάς, όπου η άγρια ομορφιά της πέτρας συνδιαλέγεται με το μπλέ της θάλασσας, και το σήμερα εναρμονίζεται με την ατμόσφαιρα των μεσαιωνικών χρόνων. Τα δαιδαλώδη πέτρινα σοκάκια, τα παλιά αρχοντικά, άλλα μισογκρεμισμένα και άλλα συντηρημένα με σεβασμό, τα τείχη, οι βυζαντινές εκκλησίες γοήτευσαν όλους τους εκδρομείς, τους μετέφεραν σε μιαν άλλη ξεχασμένη εποχή.

Την επομένη το πρωί όλοι σχεδόν εκκλησιάσθηκαν στον Ι.Ν. της Παναγίας της Χρυσαφίτισας, όπου είχε προγραμματισθεί από το Δ.Σ. θεία λειτουργία με τον π. Θρασύβουλο Βαλωμένο και τον τοπικό ιερέα. Επισκέφθηκαν επίσης τον ιστορικό ναό του Ελκομένου Χριστού, όπου φυλάσσεται η μεγάλης αξίας και ιστορικής σημασίας ομώνυμη εικόνα.

Πριν από το μεσημέρι ξεκίνησε η επιστροφή, με στάση στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, η πόλη όπου αναδείχθηκε η στρατιωτική ιδιοφυΐα του ήρωα Θ. Κολοκοτρώνη. Η εκδρομή συνδύασε την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό με την απόλαυση του μοναδικού θεάματος, αλλά και την ιστορική γνώση, όπως συμβαίνει σε όλες τις εξορμήσεις της Φιλαρχαίου.

Το βράδυ της Κυριακής, 20 Ιουλίου, επέστρεψαν στον Αλμυρό γεμάτοι όμορφες εντυπώσεις και εμπειρίες, ευχαριστώντας και συγχαίροντας το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρχαίου για την άψογη διοργάνωση της εκδρομής και την ευχάριστη φιλική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών.

Το Δ. Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ» ευχαριστεί όλα τα μέλη και τους φίλους που συμμετείχαν για την καλή διάθεση συνεργασίας και κατανόησης, γεγονός που συνέβαλε στην επιτυχία της εκδρομής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου