ΑΛΜΥΡΟΣ

Επέστρεψε στην πατρίδα του ~ Ο Κωφιώτης λόγιος Στέφανος Κομμητάς

επέστρεψε-στην-πατρίδα-του-ο-κωφιώτης-314753

Χώμα από τον τάφο του στην Βουδαπέστη, μετέφερε στους Κωφούς 27μελής αντιπροσωπεία που πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην Ουγγαρία και συμμετείχε σε ευρωπαϊκό συνέδριο για τον μεγάλο παιδαγωγό

Τα «λείψανα» του Κωφιώτη ιερομονάχου, λογίου και παιδαγωγού Στεφάνου Κομμητά, βρίσκονται από την Τρίτη 15 Απριλίου, στην αγαπημένη του πατρίδα τους Κωφούς, 184 χρόνια μετά το θάνατό του. Η επιστροφή του Δασκάλου του Γένους στη γενέτειρά του, έγινε στον απόηχο της θρησκευτικής- προσκυνηματικής εκδρομής και του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη από 12 έως 15 Απριλίου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κωφών Αλμυρού «Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΜΜΗΤΑΣ».

Στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, Φώτης Χατζηδημητρίου, πρότεινε στο Δήμαρχο Budαörs της Βουδαπέστης την αδελφοποίηση των δύο Δήμων, που έχουν κοινή ιστορική αναφορά στην προσωπικότητα του Στέφανου Κομμητά.

Στην αποστολή στη Βουδαπέστη, συμμετείχαν ο Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Σούρλας, μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντίνο Γιαννίτση, τον Αντιπρόεδρο Δημήτριο Καραφέρη, τον Ταμία Δημήτριο Ζαγκούρη, τα μέλη Γιαννίτση Ευαγγελία, Γιαννίτση Αικατερίνη, Γιαννίτση Παντελή, Βέργα Απόστολο, Καλτσά Κωνσταντίνο, Αναστασία Παπαρρίζου, Κωνσταντίνα Καπκίδη, τους διακεκκριμένους εκπαιδευτικούς-εισηγητές Βίκτωρα Κοντονάτσιο Πρόεδρο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς», Απόστολο Δαρόπουλο Σχολικό σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δρ. Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, Ευάγγελο Νίκου καθηγητή Φιλόλογο, Λεωνίδα Χριστοδουλίδη καθηγητή Φιλόλογο, Ιωάννη Γκόλτση Θεολόγο, Φώτιο Χατζηδημητρίου Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμυρού και τους φίλους του Συλλόγου Κωνσταντίνο Ζούπη, Ελένη Κόνιαρη, Δέσποινα Κομιώτη, Καλλιόπη Μωραϊτου, Όλγα Βούλγαρη, Γεωργία Ροντογιάννη, Γεωργία Βασσάλου, Βασιλική Μπουγοπούλου, Ιωάννη Χατζηδημητρίου και Ξανθή Χατσηδημητρίου.

Την ελληνική αποστολή υποδέχθηκε ο Έλληνας Πρέσβης στην Ουγγαρία, Δημ. Γιαννακάκης, Αξιωματούχοι της Πρεσβείας, η Ελληνίδα Πρέσβης της Βιέννης Χρυσούλα Αλιφέρη και ο Κωνσταντίνος Νάκος Λέκτορας του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου EötvösLoránd.

Το απόγευμα του Σαββάτου, προσκεκλημένοι του προέδρου της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης της Ουγγαρίας και νεοεκλεγέντος εκπροσώπου της Ελληνικής Μειονότητας στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο, του κ. Λαοκράτη Κοράντη της Μειονοτικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων του Δήμου Budaörs) και του Δημάρχου του Δήμου Budaörs, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Έγιναν χαιρετισμοί από τους επισήμους και μια ιστορική αναδρομή από τον Ούγγρο ερευνητή –ιστορικό Dr Αντάλ Γιώργη Ντιοσέγκι για την Ελληνική κοινότητα της Ουγγαρίας από τον 17ο αιώνα. Κατά την διάρκεια της τελετής ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμυρού κ. Φώτης Χατζηδημητρίου, πρότεινε στο Δήμαρχο του Budαörs την Αδελφοποίηση των δύο Δήμων.

Την Κυριακή 13 Απριλίου, στο Μνημείο του Ελληνισμού έγινε κατάθεση στεφάνων, από το Γ.Γ.Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιο Σούρλα, και τον Έλληνα Πρέσβη της Ουγγαρίας Δημήτριο Γιαννακάκη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμυρού Φώτιο Χατζηδημητρίου και από τα μέλη του Προεδρείου του Συλλόγου Κωνσταντίνο Γιαννίτση, Δημήτριο Καραφέρη και Δημήτριο Ζαγκούρη.

Η αποστολή επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που κατασκευάστηκε την τελευταία δεκαετία του 18ου αιώνα από τους Έλληνες της Βουδαπέστης, όπου κατά πάσα πιθανότητα λειτουργούσε και ενταφιάστηκε μετά το θάνατό του, ο Ιερομόναχος Στέφανος Κομμητάς. Η αποστολή πήρε χώμα από το χώρο που ενταφιάστηκε ο Στέφανος Κομμητάς, το οποίο εναποτέθηκε σε κενοτάφιο που κατασκευάστηκε στο χωριό του, τους Κωφούς.

Το απόγευμα της Δευτέρας στο Πανεπιστήμιο της πόλης πραγματοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Η ζωή και το έργο του Κωφιώτη, Λογίου και παιδαγωγού Στεφάνου Κομμητά». Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσένιος, οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουγγαρία, ο Πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας, φοιτητές και Έλληνες ομογενείς.

Μετά το τέλος του Συνεδρίου, στο παρεκκλήσι Αγίων Ιεροθέου και Στεφάνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έγινε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Στεφάνου Κομμητά, κατά την οποία αγιάστηκε το λίγο χώμα που η αντιπροσωπεία του Συλλόγου μετέφερε στην ιδιαίτερή του πατρίδα τους Κωφούς.

Η Αντιπροσωπία των 27 συμπατριωτών του Κομμητά, αναχώρησε την περασμένη Τρίτη από την Βουδαπέστη και επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, πιστεύοντας ότι επιτέλεσε ένα μεγάλο χρέος προς το Δάσκαλο του Γένους έστω και 184 χρόνια μετά από τον θάνατό του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου