ΑΛΜΥΡΟΣ

Θεατής στο πρόβλημα των αδέσποτων

θεατής-στο-πρόβλημα-των-αδέσποτων-323907

Ούτε μία στείρωση ή εμβόλιο δεν έχει τα τελευταία χρόνια, καταγγέλλει η πρόεδρος του συλλόγου, Αθηνά Υφαντή

«Χωρισμένος» σε δύο… στρατόπεδα, σε φιλόζωους και πολίτες που «σκιάζονται» στη θέα των αδέσποτων, εμφανίζεται ο Δήμος Αλμυρού, με τη δημοτική αρχή να αποτελεί απλό θεατή του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, όπως καταγγέλλει η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου της περιοχής, Αθηνά Υφαντή.

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα όχι μόνο μέσα στον Αλμυρό αλλά και στις γύρω περιοχές, φαίνεται να έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των αδέσποτων, κυρίως σκυλιών, που στην πλειοψηφία τους είναι μεγαλόσωμα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σχηματίζουν μάλιστα αγέλες που σε αρκετές περιπτώσεις συνιστούν το φόβο και τον τρόμο πολιτών, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι στην… ιδιόρρυθμη συγκατοίκηση στην πόλη με ζώα.

«Επί οκτώ χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό για την αντιμετώπιση του προβλήματος», σημειώνει η κ. Υφαντή. Ούτε πρόγραμμα εμβολιασμού, ούτε πρόγραμμα στειρώσεων έχουν υλοποιηθεί στο Δήμο, με αποτέλεσμα, ο αριθμός των αδέσποτων να πολλαπλασιάζεται.

Ακόμη και το πρόγραμμα αντιλυσσικού εμβολιασμού, που είχε πρόσφατα εξαγγελθεί, με αφορμή τα κρούσματα λύσσας σε γειτονικούς νομούς της Μαγνησίας, φαίνεται να «πάγωσε», αφού σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις δεν αρκεί απλά και μόνο ο εμβολιασμός.

«Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει περισυλλογή αδέσποτων, εμβολιασμό και σήμανση με τσιπ. Εάν το πρόγραμμα δεν προκηρυχθεί ολοκληρωμένο, ούτε οι κτηνίατροι της περιοχής μπορούν να αναλάβουν κι επιπλέον θα υπάρξουν καταγγελίες», σημείωσε η κ. Υφαντή.

Η ίδια περιγράφει τις δύο εικόνες που παρουσιάζει ο Αλμυρός απέναντι στο πρόβλημα: πολίτες που με ευαισθησία για τα ζώα, τα ταΐζουν και τα φροντίζουν, αλλά και πολίτες που φοβούνται τυχόν επιθέσεις. «Υπάρχουν παιδιά και μεγαλύτεροι πολίτες, που φοβούνται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους, όταν βλέπουν να σχηματίζονται αγέλες αδέσποτων. Ειδικά όταν τα θηλυκά βρίσκονται σε οίστρο, τα ζώα γίνονται πολλές φορές επιθετικά. Την ίδια ώρα υπάρχουν και όσοι παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Σκορπίζουν φόλες και δεν είναι λίγες οι φορές που στους δρόμους αντικρύζουμε νεκρά σκυλιά», προσθέτει η ίδια.

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αλμυρού, έχει επανειλημμένως ζητήσει δράση από το Δήμο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις, τίποτα δεν έχει γίνει. Στο φιλοζωικό σύλλογο είμαστε απογοητευμένοι από την κατάσταση για την οποία υπαίτιος είναι ο Δήμος», υπογραμμίζει η ίδια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου