ΑΛΜΥΡΟΣ

Οι 100 δόσεις οδηγούν στα δημοτικά ταμεία

οι-100-δόσεις-οδηγούν-στα-δημοτικά-ταμεί-323919

Ο Δήμος έχει… λαμβάνειν από το 1998 δεν έκανε όμως τίποτα για να εισπράξει

«Τρύπα» ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου στα δημοτικά ταμεία Αλμυρού, από χρέη καταστηματαρχών που φέρονται να έχουν αμελήσει τις οφειλές τους τα τελευταία 14 χρόνια!

Ο νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους έως 100 δόσεις, είναι εκείνος που τελικώς θα φέρει τους οφειλέτες μπροστά στα δημοτικά ταμεία. Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος είχε… λαμβάνειν, φαίνεται όμως ότι δεν ζητούσε, με αποτέλεσμα, οι καταστηματάρχες να καλούνται πλέον να πληρώσουν οφειλές που συσσωρεύονται από το 1998 κι ενώ η κίνηση στο χώρο της εστίασης έχει πάρει την κατιούσα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Τις τελευταίες ημέρες από τη γραμματεία του Δήμου Αλμυρού, περνούν ο ένας μετά τον άλλο οι καταστηματάρχες, προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις για να υπαχθούν στο πρόγραμμα ρύθμισης της εξόφλησης των οφειλών τους. Ο Νόμος δίνει πλέον τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε 100 δόσεις. Ανάλογα δε με τον αριθμό των δόσεων προβλέπεται μερική ή και ολική –σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής- παραγραφή των προσαυξήσεων, που «φουσκώνουν» τα χρέη των επαγγελματιών.

Οι ρυθμίσεις θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και αναμένεται σταδιακά να αρχίσει να εισρέει χρήμα στα ταμεία του Δήμου. Όπως έγινε γνωστό, από τα δημοτικά ταμεία, ουσιαστικά λείπει περί το ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε οφειλές καταστηματαρχών από δημοτικά τέλη και τέλη εκμετάλλευσης κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Πρόκειται μάλιστα για οφειλές που εκκρεμούν από το 1998! Επί σειρά ετών, ο Δήμος δεν φρόντισε να εισπράξει τα οφειλόμενα, με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο οι επαγγελματίες να καλούνται να πληρώσουν χρέη έως και 14 χρόνια πίσω.

Μείζον ζήτημα για τον κλάδο της εστίασης είναι η μείωση της δουλειάς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, την ίδια ώρα που τα έξοδα των επιχειρήσεων παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των οφειλών μπορεί να γίνει έως και τις 14 Αυγούστου, δίνεται δηλαδή περιθώριο τεσσάρων μηνών από την ψήφιση του Νόμου για την τακτοποίηση των χρεών.

Υπενθυμίζεται ότι βάση του Νόμου όσοι έχουν οφειλές παρελθόντων ετών προς το Δήμο από τη χρήση κοινοχρήστων χώρων, από τέλη παρεπιδημούντων ή από ενοίκια, έχουν τη δυνατότητα, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, να υπαχθούν σε ρυθμίσεις που φθάνουν μέχρι και τις 100 δόσεις, όπως επίσης να επιτύχουν παραγραφή μέχρι του 100% των προσαυξήσεων για τα οφειλόμενα από 1-1-2010 και μετά.

Πολύ ευνοϊκότερες δε είναι οι ρυθμίσεις των οφειλόμενων πριν από την 1-1-2010, αφού ενεργοποιείται ο προηγούμενος νόμος (Ν.3801/2009) σύμφωνα με τον οποίο παραγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις και οι οφειλές καταβάλλονται σε μακροχρόνιες δόσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου