ΑΛΜΥΡΟΣ

4η Ετήσια γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών σπόρων

4η-ετήσια-γιορτή-ανταλλαγής-ντόπιων-πο-334720

Το Σάββατο, 10 Μαΐου, στον Παλιό Πλάτανο

Εκδήλωση για την προσφορά – ανταλλαγή ντόπιων παραδοσιακών σπόρων αλλά και απόψεων ή σκέψεων για την καλλιέργεια θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 10 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, στον Παλιό Πλάτανο, η τοπική ομάδα «Πελίτι» Αλμυρού.

Πρόκειται για την 4η ετήσια γιορτή σπόρων, που θα πραγματοποιηθεί με κύρια επιδίωξη όπως αναφέρεται από τους διοργανωτές, την αυτάρκεια στη διατροφή που αποτελεί και το καλύτερο αντίδοτο στην κρίση, αλλά και την επίλυση προσωπικών και συλλογικών προβλημάτων με αλληλεγγύη και εθελοντισμό.

Ο τοπικός Σύλλογος «Πελίτι» Αλμυρού απευθύνει πρόσκληση ευρείας συμμετοχής με στόχο να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν όλους τους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση του Συλλόγου, αναφέρονται τα εξής: «Μέσα στην φασαρία των προεκλογικών υποσχέσεων, ανακατατάξεων, αναιρέσεων και την γκρίνια για τη δύσκολη καθημερινότητα, εμείς επιμένουμε σταθερά να σπέρνουμε τον καλό σπόρο και να το…..γιορτάζουμε.

Γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών σπόρων και φέτος το Σάββατο 10 Μαΐου γύρω στις 6:00 το απόγευμα στον Παλιό Πλάτανο αυτή τη φορά. Το όμορφο δάσος μας το Κουρί που μας φιλοξένησε τα προηγούμενα χρόνια έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, όμως πιστεύουμε ότι κι άλλες εξίσου ωραίες και ιστορικές γωνιές κοντά μας αξίζουν την προσοχή και την αγάπη μας. Θα συγκεντρωθούμε λοιπόν φέτος κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι της πλατείας να γιορτάσουμε για τέταρτη χρονιά, να προσφέρουμε ή να ανταλλάξουμε «ντόπιους», παραδοσιακούς σπόρους, καθώς και απόψεις ή σκέψεις για την καλλιέργειά τους.

Σκοπεύουμε φέτος να ανταλλάξουμε κατ’ αρχήν σπόρους με τους καλλιεργητές που θα φέρουν τους δικούς τους σπόρους ή φυτά στη γιορτή. Για αυτό θα παραχωρήσουμε το πρώτο ημίωρο στους καλλιεργητές για να αφήσουν τα δικά τους φυτά και σπόρους και να πάρουν πρώτοι αυτοί σπόρους της επιλογής τους. Το αξίζουν πιστεύουμε!

Στις 6:30 περίπου θα ανοίξει ο χώρος για τους επισκέπτες που με τη σειρά προσέλευσης θα παίρνουν ένα αριθμημένο χαρτάκι, το οποίο θα μπορούν να το ανταλλάξουν με σπόρους ή φυτά της αρεσκείας τους.

Ακολουθεί το παζάρι ανταλλαγής που θα περιλαμβάνει κάθε λογής αντικείμενα (ρούχα, παπούτσια, συσκευές ) που πιάνουν χώρο στις αποθήκες και στα ντουλάπια χωρίς να έχουν καμία αξία χρήσης. Ίσως να είναι χρήσιμα σε κάποιον άλλο! Αφήνετε αυτά που φέρνετε και ψάχνετε για κάτι που θα είναι χρήσιμο σε σας.

Θα διαμορφωθεί χώρος όπου τα παιδιά, ίσως και κάποιοι μεγάλοι, θα ζωγραφίσουν θέματα από την φύση με καθοδήγηση και υλικά που θα προσφερθούν. Τα έργα των παιδιών θα εκτεθούν στο χώρο της γιορτής και θα βραβευτούν τα καλύτερα.

Θα γίνουν ομιλίες σχετικά με τη διάσωση και διάδοση – διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών, την εξέλιξη της νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις δράσεις της τοπικής ομάδας, θα γίνει κάποιο εργαστήριο για την ποιότητα του εδάφους και θα δοθεί χρόνος για ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων ανάμεσα στους ομιλητές και στους ακροατές. Η βασική σκέψη που κατευθύνει και τη φετινή μας εκδήλωση είναι ότι η επιδίωξη της αυτάρκειας στη διατροφή μας είναι το καλύτερο αντίδοτο στην κρίση, ενώ η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά στη λύση προσωπικών και συλλογικών προβλημάτων.

Ζητάμε, θεωρώντας την πολύτιμη, τη συμμετοχή του καθενός, με τη δική σας άποψη, τη μεταφορά εμπειριών και καλλιεργητικών μεθόδων έτσι που να εμπλουτιστεί ο προβληματισμός και να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν όλους μας σαν καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων ή έστω σαν καταναλωτές.

Καλό θα είναι να φέρει κανείς μαζί του το φαγητό ή ποτό της αρεσκείας του ή της παραγωγής του, να το μοιραστεί με τους διπλανούς του και να μετατρέψουμε τη γιορτή σε ένα μικρό παρεΐστικο γλέντι.

Ο χώρος του Παλιού Πλατάνου βάζει τους δικούς του περιορισμούς και απαιτείται σεβασμός και φροντίδα για να περάσουμε καλά και να τον αφήσουμε καθαρό για τους επόμενους επισκέπτες. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν! Δεν υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό, ούτε τουαλέτες! Φροντίστε λοιπόν να καλύψετε με σεβασμό στο περιβάλλον τις «ανάγκες» σας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου