ΑΛΜΥΡΟΣ

Εσπειραν «καλό» σπόρο

εσπειραν-καλό-σπόρο-359502

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 10 Μαΐου, στον Παλαιό Πλάτανο Αλμυρού η 4η γιορτή για την προσφορά – ανταλλαγή ντόπιων παραδοσιακών σπόρων.

Μέλη και φίλοι της τοπικής ομάδας του «Πελίτι» έσπειραν «καλό» σπόρο για άλλη μία φορά κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι της γραφικής πλατείας.

Η γιορτή περιελάμβανε την ανταλλαγή σπόρων των καλλιεργητών που προσέφεραν τους δικούς τους, αλλά και των επισκεπτών, καθώς και παζάρι ανταλλαγής με κάθε λογής αντικείμενα (ρούχα, παπούτσια, συσκευές).

Παράλληλα, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής ομάδας, τα παιδιά ζωγράφισαν θέματα από τη φύση με προσφερόμενα υλικά, τα οποία εκτέθηκαν στο χώρο της γιορτής. Νικήτρια του διαγωνισμού, με δώρο ένα μπλουζάκι, αναδείχτηκε η μικρή Νίκη Χριστοδούλου, από τη Θεσσαλονίκη, που τράβηξε την προσοχή των κριτών με την τεχνοτροπία της ζωγραφιάς της.

Ακολούθησαν ομιλίες σχετικά με τη διάσωση και διάδοση – διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών, την εξέλιξη της νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις δράσεις της τοπικής ομάδας, ενώ έλαβε χώρα και ένα εργαστήριο για την ποιότητα του εδάφους με ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων ανάμεσα σε ομιλητές και ακροατές.

Από τις βασικότερες σκέψεις, που κατηύθυναν τη φετινή εκδήλωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πελίτι, ήταν η επιδίωξη της αυτάρκειας στη διατροφή του καθενός, ως το καλύτερο αντίδοτο στην κρίση, καθώς και ο τονισμός της σημασίας της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, που μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά στη λύση προσωπικών και συλλογικών προβλημάτων.

Ενα από τα γεγονότα που χαροποίησαν ιδιαίτερα τους διοργανωτές της γιορτής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ήταν η ευαισθητοποίηση, το ενδιαφέρον και οι γνώσεις των φετινών επισκεπτών, που έφτασαν στον τόπο μας και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Η συμμετοχή του καθενός, με τις δικές του απόψεις, τη μεταφορά εμπειριών και καλλιεργητικών μεθόδων, θεωρείται πολύτιμη, προκειμένου να εμπλουτιστεί ο προβληματισμός αλλά και να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν όλους μας σαν καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων ή έστω σαν καταναλωτές.

Τα μέλη και οι φίλοι της ομάδας του «Πελίτι» φρόντισαν για τους μεζέδες και το κρασί, που προσφέρθηκαν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της γιορτής.

Ο Κώστας Γρούσκος και η Στέλλα Χριστοφορίδου, ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη, με ακορντεόν και διάφορα κρουστά, κράτησαν συντροφιά στους πιστούς φίλους της ομάδας, αλλά και της μουσικής και του καλού ελληνικού τραγουδιού, με ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, που μετέτρεψε τη γιορτή σε ένα παρεΐστικο γλέντι, με πολύ κέφι και χορό, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου