ΑΛΜΥΡΟΣ

Αποτελεί έναυσμα για περιβαλλοντική συνείδηση

αποτελεί-έναυσμα-για-περιβαλλοντική-393700

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σημειώνει η «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»

Η ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος με βάση τη ρήση του Ν. Κατζατζάκη: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ έχω χρέος να σώσω τη γη, άμα δεν σωθεί, εγώ θα φταίω» είναι -και θα παραμείνει- αυτοσκοπός για την Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την 5η Ιουνίου, η «Εν Δράσει» με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Πρόκειται για μια μέρα της οποίας μοναδικός σκοπός είναι η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης του καθενός από εμάς χωριστά αλλά και όλων ως σύνολο, στο πλαίσιο διαφόρων δράσεων που οργανώνονται.

Κάθε άνθρωπος που ζει και αναπνέει μέσα στο φυσικό περιβάλλον οφείλει να το διαφυλάξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οφείλει να ευαισθητοποιηθεί απέναντι σε θέματα που αφορούν σε αυτό αλλά και στον πλανήτη ολόκληρο. Ο καθένας από μας πρέπει να βάλει το δικό του λιθαράκι στην καλυτέρευση των περιβαλλοντικών συνθηκών και της ποιότητας ζωής κατ’ επέκταση. Η αδιαφορία πολλών, η οποία εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως με την ρίψη απορριμμάτων, την μόλυνση των θαλασσών, την καταστροφή δασών, την πρόκληση πυρκαγιών και άλλους, εντείνει το πρόβλημα, το οποίο όλοι καλούμαστε να διορθώσουμε ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής. Ηδη η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία σοβαρή απειλή για τον πλανήτη Γη γι’ αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να δρούμε τοπικά.

Η ημέρα αυτή, λοιπόν, είναι μια υπενθύμιση για όλους εμάς που διαχειριζόμαστε το περιβάλλον ώστε να βρούμε τρόπους της καλύτερης διαφύλαξής του. Με τον τρόπο αυτό θα προετοιμάσουμε τις επόμενες γενιές και θα τους δώσουμε το έναυσμα για την απόκτηση της δικής τους περιβαλλοντικής συνείδησης. Ηδη ανά τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα συγκεκριμένα γίνονται προσπάθειες τόσο σε ατομικό όσο σε συλλογικό επίπεδο μέσα από διάφορες οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες πασχίζουν για την διαφύλαξη της χλωρίδας και της πανίδας, για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής, μαζί με τους ενεργούς πολίτες.

Συνοψίζοντας πρέπει όλοι να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας έννοιες όπως ανακύκλωση (χαρτιού, γυαλιού κ.ά.), κομποστοποίηση, εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης (ποδήλατο) και έννοιες που σχετίζονται με την σωστή διαχείριση του χώρου στον οποίο ζούμε. Γιατί η βελτίωση της ζωής είναι άμεσα συνυφασμένη με την προστασία του οικοσυστήματος. Επομένως το μέλλον μας εξαρτάται από μας τους ίδιους, αλλά περισσότερο το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών. Η μέρα αυτή ορίστηκε παγκοσμίως ως μέρα γιορτής, ενημέρωσης και υπενθύμισης ότι το περιβάλλον ανήκει στον άνθρωπο και αυτός με τη σειρά του έχει την υποχρέωση της προστασίας, της σωστής διαχείρισης, της ανάδειξης και της ορθολογικής αξιοποίησής του».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου