ΑΛΜΥΡΟΣ

Καμία ενέργεια για ναυαγοσώστη

καμία-ενέργεια-για-ναυαγοσώστη-393729

Διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη και δεν έγινε καν προκήρυξη διαγωνισμού

Επιδεικτική αδιαφορία για την εγκατάσταση ναυαγοσώστη στην πολυσύχναστη παραλία Καραγκιόλ δείχνει η δημοτική αρχή Αλμυρού παρά το γεγονός ότι για κάθε πράξη μη συμμόρφωσης επιβάλλονται πρόστιμα που συγκεντρώνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Παρά το γεγονός ότι από 1ης Ιουνίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να έχει εγκαταστήσει ναυαγοσώστη, η δημοτική αρχή Αλμυρού δεν έχει προχωρήσει καν στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη.

Η στάση της δημοτικής αρχής χαρακτηρίζεται ως αδιάφορη, καθώς και πέρυσι ο ναυαγοσώστης που είχε εγκατασταθεί στην εν λόγω παραλία, απασχολήθηκε μόνο για ένα μήνα και δεν είχε ούτε το βασικό προβλεπόμενο εξοπλισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ναυαγοσώστης δεν διέθετε ούτε σκάφος αν και για κάθε παράβαση βεβαιώνεται πρόστιμο ύψους από 100 ευρώ και άνω ανάλογα, ενώ όταν διαπιστώνεται ότι η πράξη συνεχίζεται τότε τα πρόστιμα διπλασιάζονται. Στο τελικό ποσό προστίθενται και οι προσαυξήσεις, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να χρωστάει πλέον στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο ναυαγοσώστης πρέπει να απασχολείται για το χρονικό διάστημα Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου. Για την εγκατάσταση των ναυαγοσωστών οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να κατασκευάζουν βάθρο (παρατηρητήριο) για κάθε ναυαγοσώστη, ενώ θα πρέπει να εφοδιάζουν τον κάθε πύργο με μηχανοκίνητο μικρό σκάφος χρώματος πορτοκαλί, εγκεκριμένου από την αρμόδια Διεύθυνση, αδιάβροχο φακό, κιάλια, ναυαγοσωστικό σωσίβιο, σανίδα σωτηρίας. Επιπλέον, με φορητό φαρμακείο, πτυσσόμενο φορείο εγκεκριμένου τύπου από την αρμόδια Διεύθυνση, δύο σημαντήρες χρώματος πορτοκαλί με σχοινί μήκους τουλάχιστον 50 εκατοστών, ένδυμα κολύμβησης, κουβέρτες, καταδυτικό μαχαίρι, μάσκα βυθού, βατραχοπέδιλα, φορητή μεγαφωνική συσκευή κ. α.

Η παραλία Καραγκιόλ χαρακτηρίζεται ως πολυσύχναστη και γι’ αυτό σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τους καλοκαιρινούς μήνες απαιτείται η εγκατάσταση ναυαγοσώστη. Πέρυσι το καλοκαίρι δύο ηλικιωμένοι άνθρωποι πνίγηκαν, καθώς ενώ έκαναν το μπάνιο τους αισθάνθηκαν αδιαθεσία και δυστυχώς ανασύρθηκαν νεκροί από το νερό.

Ο Λιμενικός Σταθμός Αμαλιάπολης ενημέρωσε τη δημοτική αρχή Αλμυρού το Μάιο ως όφειλε να πράξει. Οι παραβάτες του παρόντος, του οποίου η εκτέλεση ανατίθεται στα Λιμενικά Οργανα, ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες αστικές και ποινικές ευθύνες κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται, σύμφωνα με την παράγραφο 11 του άρθρο 15 του Ν. 2743/99 (Α΄211), στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ. 187/73 (Α΄261), το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του οποίου τροποποιήθηκε μεταγενέστερα σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 381/95 (Α΄214).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου