ΑΛΜΥΡΟΣ

Εξαιρετική χρονιά για τα κριθάρια του Αλμυρού ~ ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ

εξαιρετική-χρονιά-για-τα-κριθάρια-του-397960

Η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων «τρώει» τις τιμές

Σε εξαιρετική χρονιά, εξελίχθηκε η φετινή για τα κριθάρια του Αλμυρού, με τους παραγωγούς να έχουν φέτος αυξημένη παραγωγή αλλά άγνοια για τις τιμές που θα διαμορφωθούν για το προϊόν τους. Επίσης σοβαρό πρόβλημα για τους παραγωγούς κριθαριού παραμένει το θέμα της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων, καθώς οι έμποροι εκμεταλλεύονται την παραπάνω κατάσταση, καθορίζοντας οι ίδιοι τις τιμές και όχι οι παραγωγοί.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά από αγρότες του Αλμυρού, οι πρώτες τιμές που ανακοινώθηκαν από εμπόρους κυμαίνονται στα 0,15 και 0,16 λεπτά το κιλό όταν πέρυσι οι τιμές είχαν διαμορφωθεί στα 0,18 λεπτά το κιλό.

Στο μεταξύ ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών του Αλμυρού, έχουν κλείσει ήδη συμφωνίες με δύο μεγάλες εταιρείες ζυθοποιίας, οι οποίες προσφέρουν σχετικά καλές τιμές και η μια εταιρεία προσφέρει και το σπόρο στους παραγωγούς.

«Σε επίπεδο παραγωγής είναι μια καλή χρονιά αλλά στο θέμα της οικονομικής απόδοσης παραμένει ακόμη στον αέρα», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο παραγωγός του Αλμυρού κ. Δημήτρης Νανάς, επισημαίνοντας ότι οι παραγωγοί έχουν ολοκληρώσει τη φάση του αλωνισμού και στις αρχές Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουν τις τελικές τιμές που θα «πιάσουν» τα κριθάρια τους.

Συγκεκριμένα οι σοδειές των χωραφιών έχουν απόδοση από 400 κιλά και πάνω το στρέμμα, όταν σε μία μέση χρονιά δεν ξεπερνάει τα 300. Για την αυξημένη φετινή παραγωγή, οι αγρότες αναφέρουν, ότι ευνοήθηκαν από τον ήπιο χειμώνα σε συνδυασμό με τις βροχές της άνοιξης.

Επίσης, σε ικανοποιητικά επίπεδα, κυμαίνεται και η παραγωγή στα κτηνοτροφικά κριθάρια με τις τιμές τους ωστόσο να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Τέλος το μόνιμο πρόβλημα των παραγωγών του Αλμυρού παραμένει η έλλειψη αποθηκευτικού χώρου, πράγμα που ρίχνει τις τιμές καθώς δεν έχουν περιθώριο να διαπραγματευθούν με τους εμπόρους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις τις καθορίζουν μόνοι τους ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου