ΑΛΜΥΡΟΣ

Αλμυρος : Λίφτινγκ στο κέντρο της πόλης

αλμυρος-λίφτινγκ-στο-κέντρο-της-πόλης-410373

Εγκατάσταση εργολάβου το προσεχές διάστημα

Ξεκινούν το επόμενο δεκαήμερο οι εργασίες ανάπλασης του κέντρου Αλμυρού. Η ανάπλαση γύρω από τον κεντρικό ιστό της πόλης, που περιμένει εδώ και πόσο καιρό η εμπορική αγορά ώστε να φυσήξει αέρας ανανέωσης και αλλαγής, αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με στόχο να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην απρόσκοπτη ροή της λειτουργίας της εμπορικής αγοράς ο απερχόμενος δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, δήλωσε ότι οι εργασίες θα αρχίσουν από τους παράδρομους.

Το έργο το οποίο είναι προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, προβλέπει τη δημιουργία ενός χώρου προσιτού σε όλες τις ηλικίες (ηλικιωμένους – έφηβους – μικρά παιδιά), λειτουργικά ενσωματωμένου στην πόλη, ευχάριστου ημέρα – νύχτα, χειμώνα – καλοκαίρι, κατάλληλου για πολλαπλές χρήσεις και δραστηριότητες οργανωμένες αλλά και αυθόρμητες, μαζικές, αλλά και ατομικές.

Επιπλέον, τη δημιουργία ενός χώρου που θα αντιπροσωπεύει το Κοινωνικό – Εμπορικό – Οικονομικό – Διοικητικό κέντρο της πόλης, και θα αποτελέσει «όχημα» σταδιακής αναβάθμισης της εικόνας και οικονομικής αναζωογόνησης της πόλης. Δημιουργία, τελικά, ενός χώρου, με τον οποίο οι πολίτες ταυτίζονται και για τον οποίο αισθάνονται υπερήφανοι.

Στον προγραμματισμό εκτέλεσης του έργου έχουν ενσωματωθεί οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες μέθοδοι και πρακτικές για την δημιουργία ενός άνετου και ευχάριστου μικροκλίματος στην νέα πλατεία.

Η αναδιαμόρφωση της κεντρικής πλατείας στηρίζεται σε παράλληλες ζώνες που εκτείνονται μεταξύ των οδών Βασ. Κωνσταντίνου και Αθηνών και διαφοροποιούνται ως προς τη λειτουργία τους. Αφετηρία των νέων χαράξεων είναι η οδός Βασ. Κωνσταντίνου, όλες δε οι ζώνες, που περιγράφονται στη συνέχεια, είναι παράλληλες προς αυτήν. Επιπλέον οι χαράξεις της αναδιαμόρφωσης βασίζονται και σε κάνναβο 3,50 μ. κάθετο προς την οδό Βασ. Κωνσταντίνου.

Τις εξωτερικές ζώνες αποτελούν τα πεζοδρόμια, που είναι διευρυμένα σε σχέση με τα σημερινά, ώστε να εξυπηρετούν με μεγαλύτερη άνεση την κίνηση των πεζών, να παρέχουν τη δυνατότητα στα καφενεία να βγάζουν τραπεζοκαθίσματα, και, επιπλέον, να αφήνουν επαρκή χώρο για μεμονωμένους χώρους στάθμευσης, φύτευση δένδρων, και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων.

Τις ζώνες ήπιας κυκλοφορίας ακολουθούν γραμμικές ζώνες πλάτους 8,90 μ. όπου διατάσσονται χώροι πρασίνου, στεγασμένοι χώροι ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε συνδυασμό με κανάλια νερού, περίπτερα, και χώροι κυκλοφορίας που συνδέουν τις εξωτερικές ζώνες με το εσωτερικό της πλατείας.

Προβλέψεις για ΑμΕΑ

Η αναδιαμόρφωση της κεντρικής πλατείας γίνεται σε ένα ενιαίο επίπεδο, χωρίς υψομετρικές διαφορές. Ο χειρισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα ανεμπόδιστης κίνησης και πρόσβασης σε όλους τους χώρους και περιοχές ενδιαφέροντος της πλατείας από κατοίκους με κινητικές δεσμεύσεις.

Μεταξύ άλλων, σε όλα τα πεζοδρόμια εντός της περιοχής επέμβασης, ενσωματώνεται ειδική λωρίδα για την ασφαλή καθοδήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα δίκτυο ασφαλούς κυκλοφορίας στους χώρους εντός και γύρω από την πλατεία για αυτήν την ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού, όπως εξάλλου επιτάσσει και η σχετική νομοθεσία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου