ΑΛΜΥΡΟΣ

Ολοκληρώθηκε η εντατική εκπαίδευση των μελισσοκόμων

ολοκληρώθηκε-η-εντατική-εκπαίδευση-τ-420563

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εντατική εκπαίδευση μελισσοκόμων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας που πραγματοποιήθηκε στις 7, 8 και 9 Ιουλίου 2014 στα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» Αλμυρού και Βόλου.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Αλμυρού κο Μιχαλακόπουλο Παναγιώτη, γεωπόνο, την εκπαίδευση παρακολούθησαν περισσότεροι από εκατό μελισσοκόμοι του Νομού Μαγνησίας και περιλάμβανε τα θέματα: 1. Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου, 2. Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους, 3. Μελισσοκομικά φυτά, 4. Βασιλοτροφία, 5. Παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης, 6. Βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις). Οι εκπαιδευτές του φετινού προγράμματος ήταν οι γεωπόνοι Γκόρας Γεώργιος και Μπίστη Μαρία.

Η θεωρητική και πρακτική παρουσίαση των θεμάτων ήταν πολύ χρήσιμη για την επαγγελματική κατάρτιση των μελισσοκόμων ενώ δόθηκαν και σημειώσεις για τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος. Η εκπαίδευση παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον και εκφράστηκε η επιθυμία από τους μελισσοκόμους να επαναληφθεί με ανάλογη θεματολογία και την επόμενη χρονιά.

Οι εκπαιδεύσεις των μελισσοκόμων αποτελούν μέρος του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για τα έτη 2014 – 2016, σε εφαρμογή της Δράσης 1.3: Εκπαιδεύσεις – Εντυπα.

Η δράση περιλαμβάνει κυρίως δαπάνες εκπαίδευσης των Ελλήνων μελισσοκόμων πάνω σε σαφώς οριζόμενα πρακτικά τεχνικά θέματα που έχει ανάγκη o τομέας της μελισσοκομίας καθώς και δαπάνες έκδοσης ενημερωτικού έντυπου υλικού. Μεταξύ των δικαιούχων των δράσεων του μελισσοκομικού προγράμματος είναι και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» Νομικό πρόσωπο εποπτευόμενο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οπως τονίζει ο κος Μιχαλακόπουλος, τα συγκεκριμένα προγράμματα εκπαίδευσης των μελισσοκόμων χαρακτηρίζονται από μεγάλη συμμετοχή των ενδιαφερομένων οι οποίοι μπορεί να είναι είτε επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες μελισσοκόμοι. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από πολλούς συμπολίτες μας που θέλουν να ενημερωθούν και να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία. Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με το Κέντρο Μελισσοκομίας Θεσσαλίας, τον Μελισσοκομικό Σύλλογο, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και το Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας, θα αναπτύξουν επιπλέον δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης των μελισσοκόμων του Νομού μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου