ΑΛΜΥΡΟΣ

Δεν τηρούν τη νομοθεσία χειριστές σκαφών χωρίς καν άδειες

δεν-τηρούν-τη-νομοθεσία-χειριστές-σκα-421505

Δεκάδες παραβάσεις από ταχύπλοα σκάφη αλλά και αλιείς

Δεκάδες είναι οι παραβάσεις από χειριστές σκαφών αλλά και αλιείς που βεβαίωσε ο Λιμενικός Σταθμός Αμαλιάπολης. Μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου και ήδη κόπηκαν τριάντα πρόστιμα σε κατόχους ταχυπλόων αλλά και αλιείς, ερασιτέχνες και επαγγελματίες.

Οι έλεγχοι από κλιμάκια του Λιμενικού Σταθμού Αμαλιάπολης είναι καθημερινοί. Οι λιμενικοί διαπιστώνουν ακόμη και χειρισμό ταχύπλοων σκαφών χωρίς άδειες ή ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Το θέμα είναι σοβαρό ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν δύο χρόνια στη Μαγνησία είχαμε θανατηφόρο θαλάσσιο ατύχημα.

Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται είναι τσουχτερά, όμως απ’ ότι φαίνεται οι παραβάτες δεν πτοούνται. Οι λιμενικοί στην Αμαλιάπολη υπό τον φόβο να προλάβουν το «κακό» είναι σε εγρήγορση.

Συγκεκριμένα τα πρόστιμα ξεκινούν από 300 ευρώ, ενώ όταν υπάρχει υποτροπή η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ακόμη και διπλασιασμό. Εκείνο που ενδιαφέρει ωστόσο είναι η τήρηση της νομοθεσίας.

Είναι αδιανόητο, όπως επισημάνθηκε, ταχύπλοα σκάφη να βγαίνουν στην ακτή, ενώ υπάρχουν λουόμενοι στη θάλασσα. Να μην υπάρχουν σημαντήρες που να οριοθετούν τη γραμμή στην οποία απαγορεύεται να προσεγγίσουν τα ταχύπλοα.

H κυκλοφορία του ταχύπλοου σκάφους απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη των εκατό μέτρων από το εξωτερικό μέρος των πλωτών σημαντήρων. Επιπλέον, σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στο οποίο φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι στις θαλάσσιες περιοχές που δεν επισημαίνονται με πλωτούς σημαντήρες.

Η κυκλοφορία του ταχύπλοου ακόμη απαγορεύεται με ταχύτητα μεγαλύτερη των πέντε κόμβων σε απόσταση μικρότερων των 200 μέτρων από την ακτογραμμή στις περιοχές που δεν υπάρχουν λουόμενοι.

Οι παραβάσεις αλιέων

Οι ερασιτέχνες αλιείς που βεβαιώνονται με παραβάσεις, αλιεύουν με δίχτυα ενώ απαγορεύεται και με άλλα παράτυπα αλιευτικά εργαλεία. Οι επαγγελματίες είτε υπεραλιεύουν, είτε τα αλιεύματά τους είναι υπολειπόμενων διαστάσεων των προβλεπόμενων. Εκείνο όμως που προκαλεί διάχυτο προβληματισμό, καθώς πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί, είναι το ψαροντούφεκο χωρίς καν σημαντήρες από νέους της περιοχής. Οπως επισημάνθηκε τέλος, χρειάζεται άμεσα κινητοποίηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου