ΑΛΜΥΡΟΣ

Ανάδειξη οικισμού στον Παλαιό Πλάτανο ζητεί η περιβαλλοντική ομάδα «Εν Δράσει»

ανάδειξη-οικισμού-στον-παλαιό-πλάταν-432190

Τη δημιουργία – ανάδειξη οικισμού στον Παλαιό Πλάτανο ζητεί με επιστολή του προς τη δημοτική αρχή Αλμυρού, που κοινοποιείται και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, η περιβαλλοντική ομάδα «Εν Δράσει».

Αναλυτικά στην επιστολή ο πρόεδρος της Εν Δράσει Χρήστος Καραζούπης σημειώνει τα εξής: «Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την ομόφωνη απόφαση των μελών του Δικτύου μας για την ίδρυση οικισμού στον Πλάτανο. Ο Πλάτανος ιδρύθηκε τον 16ο αι. όταν οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν λόγω της πανώλης και των πειρατειών. Από το 1830 και μετά βίωσε έξι εμπρησμούς με τον τελευταίο το 1943 οπότε ξεκίνησε και η οριστική εγκατάλειψη και η ίδρυση του νέου χωριού, του Νέου Πλατάνου.

Επρόκειτο για ένα χωριό που έσφυζε από ζωή καθώς αριθμούσε περίπου τους 1270 κατοίκους και περιελάμβανε τα χωριά Αλία, Καστράκι και Σούδες. Είχε δύο δημοτικά σχολεία, τηλεγραφείο και σταθμό χωροφυλακής. Επίσης εκεί δέσποζαν οι εκκλησίες του Αγ. Ιωάννη και το εκκλησάκι του Αγ. Αντώνιου και του πολιούχου του χωριού Αγ. Αθανασίου.

Κατά συνέπεια ο Παλιός Πλάτανος είναι ένα χωριό που στη θύμησή του σκορπίζει ρίγη και συγκίνηση, ειδικά για τους παλαιότερους οι μνήμες και οι μαρτυρίες των οποίων αποδεικνύουν ένα αίσθημα μελαγχολίας. Ακόμη και οι επισκέπτες το αντιλαμβάνονται αυτό στο πέρασμά τους από εκεί είτε για να αναβιώσουν μια παλιά εποχή ενός άλλοτε πλούσιου και επιβλητικού χωριού είτε για να παρακολουθήσουν κάποια εκδήλωση που συνήθως λαμβάνει χώρα στην κεντρική πλατεία του χωριού και διοργανώνεται από Σχολεία ή κάποιο Σύλλογο.

Έχουμε μελετήσει την διαδικασία για ανάδειξη και ίδρυση του οικισμού καθώς η ιστορία του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάποιων ανθρώπων και οφείλουμε να την σεβαστούμε αλλά και να φροντίσουμε για την προστασία του χωριού, καθώς υπάρχουν προοπτικές για την ανάδειξή του, τις οποίες οι αρμόδιοι φορείς αλλά και εμείς ως απλοί επισκέπτες και πολίτες μπορούμε να προωθήσουμε.

Αφού η δημιουργία -ανάδειξη οικισμού στον Πλάτανο έχει συμπεριληφθεί στο Γ.Π.Σ. είναι αυτονόητη για εμάς η πρόκληση να ξεκινήσετε σαν Δημοτική Αρχή τις διαδικασίες για δημιουργία – ανάδειξη οικισμού στον Πλάτανο, αφού αποτελεί ώριμο αίτημα όλων των πολιτών του Δήμου μας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου