ΑΛΜΥΡΟΣ

Διεθνές συνέδριο για τον Αχιλλέα

διεθνές-συνέδριο-για-τον-αχιλλέα-440122

Παρέστησαν μέλη της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ΟΘΡΥΣ

Μέλη του Δ.Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ΟΘΡΥΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Βίκτωρα Κοντονάτσιο, παρακολούθησαν το πρώτο διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε στη Λαμία στις 20 και 21 Ιουνίου 2014, με θέμα τον Αχιλλέα, Βασιλιά της Φθίας και πρωταγωνιστή της Ιλιάδος του Ομήρου.

Παρών ως επίσημος προσκεκλημένος ήταν και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης Εσερίδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας παράλληλα πως μεταξύ των πιθανών τόπων εντοπισμού του παλατιού του Αχιλλέα πρέπει να συμπεριληφθεί και η περιοχή του Αλμυρού.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος ερευνητές αρχαιολόγοι, ιστορικοί, εκπαιδευτικοί, οι οποίοι στις εισηγήσεις τους κατέθεσαν στοιχεία που βοηθούν στον εντοπισμό των ανακτόρων του ενδοξοτέρου ήρωος του Τρωικού πολέμου, του Αχιλλέως.

Ως γνωστόν αρκετές είναι οι πιθανές τοποθεσίες, οι δε εισηγητές άντλησαν στοιχεία τόσο από την Ιλιάδα, όσο και από άλλες πηγές της αρχαιοελληνικής γραμματείας, αλλά και από τις παρατηρήσεις εδάφους και τα αρχαιολογικά ευρήματα, για να ενισχύσουν τις απόψεις τους.

Μεταξύ των επιστημόνων εντύπωση προκάλεσε ο τρίτης γενεάς Ελληνο-αμερικανός καθηγητής James-Dimitris Brianas, από το Πανεπιστήμιο της Florida, πρόεδρος του Achilles Foundation , αντιπρόεδρος του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα, ο οποίος έχει βάλει σκοπό της ζωής του να βρεθούν τα ανάκτορα του μακρινού προγόνου μας, που απετέλεσε το κεντρικό πρόσωπο της Ιλιάδος, του ομηρικού έπους που περισσότερο από κάθε άλλο βιβλίο έχει διαδοθεί και διαβασθεί σε ολόκληρη την υφήλιο.

Έτσι επί σειράν ετών έχει ερευνήσει τους τόπους όπου φέρεται να έχει πατήσει το πόδι του ο Αχιλλεύς και ο πατέρας του Πηλεύς: στην Τροία, σε όλη την περιοχή της Φθίας, Φάρσαλα, Μελιταία, Θαυμακία, Πελασγία, Αλμυρό, Ναρθάκιον, περιοχή Σπερχειάδος, στην Αίγινα και αλλού.

Σχετική τεκμηριωμένη παρέμβαση έκανε και ο κ. Κοντονάτσιος. Ολοι συμφώνησαν πως «3.200 χρόνια αναμονής είναι πολλά! Ο Αχιλλέας μάς περιμένει!». Γι΄ αυτό οι συστηματικές έρευνες για την ανεύρεση και αξιοποίηση του ανακτόρου του Αχιλλέως πρέπει να ενταθούν, αφού κάτι τέτοιο θα έχει πολύπλευρες ευμενείς επιπτώσεις όχι μόνον στον οικονομικό τομέα, αλλά και στην πνευματική ανάταξη της περιοχής, με την τεράστια απήχηση ενός τέτοιου γεγονότος στην εθνική αλλά και διεθνή κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου