ΑΛΜΥΡΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ενας Αλμυριώτης «καλπάζει» για Μύκονο

σπυροσ-κοντουλησ-ενας-αλμυριώτης-κα-461554

Μαζί τα «αθάνατα» άλογά» του, που δημιούργησε αποκλειστικά από υλικά της φύσης και ανακυκλώσιμα υλικά

Από τον Αλμυρό με έναν… καλπασμό στο νησί της Μυκόνου, θα βρεθεί ο Σπύρος Κοντούλης και τα «αθάνατα» άλογά του. Ο καλλιτεχνικά ανήσυχος μελισσοκόμος και barman θα παρουσιάσει στη Δημοτική Πινακοθήκη του νησιού, την πρώτη του ατομική έκθεση γλυπτικής με τίτλο «Immortal Horses».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για μία έκθεση με άλογα σε πραγματικές διαστάσεις, που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από ακατέργαστα υλικά της φύσης αλλά και ανακυκλώσιμα υλικά. Δημιουργήματα που πραγματικά εντυπωσιάζουν για το μέγεθος και τον τρόπο κατασκευής τους. Ακόμη περισσότερο όταν κάποιος σκεφθεί ότι για να ολοκληρωθεί ένα γλυπτό, ο καλλιτέχνης μπορεί να περιμένει ακόμη και μήνες ολόκληρους, μέχρι να βρει το κατάλληλο κομμάτι που θα «κουμπώσει» στο κάθε έργο του.

Η έκθεση

Ο Σπύρος Κοντούλης «καλπάζει» για Μύκονο, με τέσσερα άλογα πραγματικών διαστάσεων και τρεις προτομές αλόγων. Το ερχόμενο Σάββατο 21 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης, που φέρει τον τίτλο «Immortal Horses».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου και όπως αναφέρει ο ίδιος είναι η πρώτη του ατομική. Εχει συμμετάσχει σε άλλες έξι ομαδικές εκθέσεις -εκ των οποίων η μία στην Αθήνα- με διάφορα έργα του.

Αυτή τη φορά, κάνει το μεγάλο βήμα με ατομική έκθεση και μάλιστα στη Μύκονο. Οπως εξηγεί ο ίδιος, η Μύκονος προσελκύει φιλότεχνους απ’ όλον τον κόσμο, οπότε και η δουλειά του απευθύνεται σε μεγαλύτερο κοινό.

Καλλιτεχνικά ανήσυχος

Ο Σπύρος Κοντούλης γεννήθηκε στη Λάρισα και κατοικεί στον Αλμυρό. Επαγγελματικά ασχολείται με τη μελισσοκομία ενώ εργάζεται και ως barman. Ωστόσο ήταν καλλιτεχνικά ανήσυχος από μικρός. Ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, έραβε ακόμη και τα ρούχα του.

Περισσότερα από 10 χρόνια ασχολείται συστηματικά στον ελεύθερο χρόνο του με διαφορετικές μορφές τέχνης. Καλλιτεχνικά ανήσυχος, με μεγάλη λατρεία για τη φύση έψαχνε με τις ώρες καθημερινά. Οι βόλτες του ήταν στις κοίτες των χειμάρρων, μέχρι και τη θάλασσα, στα ακρογιάλια της περιοχής.

Γοητευμένος από τα σμιλεμένα ξύλα από την διάβρωση του νερού με το μάτι του καλλιτέχνη βλέπει σκόρπια μέλη ενός γλυπτού. Αυτή είναι η πρώτη ύλη των γλυπτών του, που πήραν τη μορφή αλόγων.

Τα αθάνατα άλογα

Ο καλλιτέχνης ζει στον τόπο του ήρωα του τρωικού πολέμου Αχιλλέα και εμπνέεται από τους αθάνατους ίππους του. Δημιουργεί άλογα πραγματικών διαστάσεων. Τα κομμάτια της ύλης δεν τα επεξεργάζεται. Τα χρησιμοποιεί έτσι όπως τα παραδίνει η φύση. Κάθε γλυπτό μπορεί να περιμένει ακόμη και μήνες το κατάλληλο κομμάτι για την κατάλληλη θέση, ώστε να του δώσει τη ζωντάνια και την κίνηση που πρέπει.

«Η αγάπη μου για τα άλογα, μετουσιώθηκε σε τέχνη. Το άλογο αντιπροσωπεύει για μένα την ομορφιά, την ελευθερία, τη δύναμη. Τη συγκεκριμένη δουλειά, ξεκίνησα από το 2010 και την ολοκλήρωσα πριν από μία εβδομάδα», αναφέρει ο κ. Κοντούλης.

Ο Σπύρος Κοντούλης κατασκεύασε τα άλογά του εμπνευσμένος από τα αθάνατα άλογα του Αχιλλέα με ακατέργαστα θαλασσόξυλα

Εντυπωσιακά τα «αθάνατα» άλογα του Σπύρου Κοντούλη, σε πραγματικές διαστάσεις

Η έκθεση θα περιλαμβάνει και τρεις προτομές αλόγων

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου