ΑΛΜΥΡΟΣ

Η κρίση ξεσπίτωσε οικογένειες

η-κρίση-ξεσπίτωσε-οικογένειες-462267

Εντονο το πρόβλημα και στην επαρχία Αλμυρού

Ισχυρός ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στον Αλμυρό. Η οικονομική καχεξία ξεσπίτωσε οικογένειες. Κυρίως η κάμψη στις οικοδομικές εργασίες αλλά και οι απολύσεις από εργοστάσια οδήγησαν οικογένειες σε τέτοια δυσμενή οικονομική θέση ώστε να μετακομίζουν στην αυλή των σπιτιών σε αυτοσχέδια παραπήγματα για να μοιράζονται μία λάμπα πετρελαίου, ή ακόμη και στο αυτοκίνητο ως προσωρινό τόπο διαμονής.

Πρόκειται για ελληνικές οικογένειες που στην Μητρόπολη Αλμυρού είναι γνωστές από τα «Σπίτια Γαλήνης». Ο Αρχιερατικός Επίτροπος του καλλικρατικού δήμου Αλμυρού πατήρ Γεώργιος Μπέκας, που συντονίζει το συσσίτιο, είπε ότι «πραγματικά ορισμένες οικογένειες διαλύθηκαν».

«Εχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Τους έκοψαν το ρεύμα και μετακινήθηκαν σε παραπήγματα στην αυλή. Μένουν σε ενιαίο χώρο με μία λάμπα πετρελαίου ή φυτίλι. Αλλοι έμειναν στο αυτοκίνητο. Συμβαίνουν αυτά στην επαρχία» είπε χαρακτηριστικά ο πατήρ Γεώργιος.

Τα «Σπίτια Γαλήνης» επισκέπτονται κυρίως οι γεροντότεροι. Οι νέοι, όπως είπε ο πατήρ Γεώργιος, ντρέπονται για να’ ρθουν να πάρουν φαγητό. Οι παππούδες παίρνουν τσάντες από Σούπερ Μάρκετ και έρχονται και παίρνουν τρόφιμα. Επιδιώκουν να αποπροσανατολίζουν από τα αδιάκριτα βλέμματα στην επιστροφή για το σπίτι.

Στον Αλμυρό συνολικά σιτίζονται από τα «Σπίτια Γαλήνης» περίπου 150 οικογένειες. Οπως ενημέρωσε ο πατήρ Γεώργιος, οι 75 οικογένειες είναι από τον Αλμυρό, οι 25 από την Ευξεινούπολη και οι υπόλοιπες από τη Σούρπη.

Για τη διανομή φαγητού η Μητρόπολη επιτελεί σπουδαίο έργο. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στον Αγιο Δημήτριο στην Ευξεινούπολη, στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σούρπη και την Αγία Παρασκευή στον Αλμυρό αναξιοπαθούσες οικογένειες, άποροι μεγάλης ηλικίας, άνθρωποι με προβλήματα υγείας παίρνουν σε μερίδες το φαγητό.

Στο μαγείρεμα απασχολούνται πολλές εθελόντριες. Συνολικά 45 γυναίκες απασχολούνται εθελοντικά στο Σπίτι Γαλήνης Αλμυρού, άλλες τόσες στο Σπίτι Γαλήνης Ευξεινούπολης και γύρω στις 20 γυναίκες μαγειρεύουν αφιλοκερδώς για το Σπίτι Γαλήνης Σούρπης.

Εκτός από το φαγητό η Εκκλησία δίνει και φαγητό σε οικογένειες που κυριολεκτικά έχουν διαλυθεί από την κρίση. Ρύζι, μακαρόνια, κρέας οτιδήποτε συγκεντρώνεται, προωθείται σε οικογένειες που έχουν αντικειμενική ανάγκη.

Η Εκκλησία κάνει έρανο και πραγματικά η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αλμυριώτες προτιμούν να κάνουν δωρεές με τρόφιμα ή χρήματα παρά να τελούν μνημόσυνα.

Ακριβώς χάριν της ανταπόκρισης των δημοτών, η Εκκλησία δεν ξεμένει ποτέ από καταναλώσιμα, ενώ μεγάλη είναι η προσφορά για ρούχα και χρηστικά είδη για τους πλημμυροπαθείς της Σερβίας.

«Οσα περισσότερα δίνεις τόσα περισσότερα έρχονται. Είναι το μόνο έργο για το οποίοι δεν αγχωνόμαστε» είπε πατήρ Γεώργιος και πρόσθεσε: «Τα πάντα γίνονται. Δόξα το Θεό. Οταν κάτι γίνεται με αγάπη και αγαστή διάθεση έχει αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται. Ακόμη και αυτοί που τα φέρνουν δύσκολα, ενισχύουν το έργο» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου