ΑΛΜΥΡΟΣ

Ανακύκλωση μελανιών και τόνερ

ανακύκλωση-μελανιών-και-τόνερ-462280

Η «Εν Δράσει» κάνει ακόμη ένα βήμα στην ανακύκλωση

Πλούσια είναι η δράση της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας «Εν Δράσει» στον τομέα της ανακύκλωσης. Εκτός από τις ενημερωτικές παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης των δημοτών, την υλοποίηση προγράμματος ανακύκλωσης μπαταριών και την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, η «Εν Δράσει» προχωρεί και στην ανακύκλωση λαμπτήρων- φωτιστικών- μικροσυσκευών και LED.

Η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα υπέγραψε συμφωνητικό συνεργασίας με την «Φωτοκύκλωση Α.Ε.» και στο πλαίσιο της συνεργασίας πριν δέκα μέρα προμηθεύτηκε από την Εταιρεία και τοποθέτησε στο ΚΕΠ Αλμυρού, στο 1ο Γυμνάσιο και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού τρεις κάδους ανακύκλωσης.

Οπως ενημερώνει, οι μεταχειρισμένοι λαμπτήρες προωθούνται σε ειδικές βιομηχανίες ανακύκλωσης και από αυτούς προκύπτουν: γυαλί, μέταλλα, πούδρα φθορισμού, υδράργυρος, τα οποία αφού επεξεργαστούν και καθαριστούν επαναχρησιμοποιούνται.

Η σημασία της ανακύκλωσης είναι μεγάλη και αναγκαία, σημειώνει ο πρόεδρος της «Εν Δράσει» Χρήστος Καραζούπης, ενώ προσθέτει: «Καταρχήν μειώνουμε τα σκουπίδια, εξοικονομούμε ενέργεια και φυσικούς πόρους, μειώνουμε την ρύπανση της ατμόσφαιρας και προστατεύουμε το περιβάλλον, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, σώζουμε την υγεία μας αλλά και την υγεία και το μέλλον των επόμενων γενεών και έτσι κατορθώνουμε να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον υγιές και ευχάριστο.

Ετσι συμβάλλουμε και στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι να συνειδητοποιήσουμε πόσο αναγκαία είναι για το περιβάλλον, για την υγεία και για το οικοσύστημα ολόκληρο. Πρέπει να λαμβάνουμε συνεχή ενημέρωση, να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να ωθήσουμε και τα παιδιά μας να τον ενστερνιστούν».

Ανακύκλωση μπαταριών

Η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει», από την ίδρυσή της, το 2005 μέχρι και σήμερα έχει συμβάλλει σημαντικά και αποτελεσματικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Κοινωνίας του Αλμυρού σε σχέση με την έννοια της ανακύκλωσης. Η πορεία της έχει καταδείξει μια σειρά από δράσεις και προσπάθειες για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης. Για το σκοπό αυτό, σε συνεργασία με την Α.Φ.Η.Σ. Α.Ε. (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών), ανέλαβε την υλοποίηση προγράμματος ανακύκλωσης μπαταριών. Συγκεκριμένα το 2005 προμηθεύτηκε έντεκα κάδους, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Αλμυρού, στο ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών), στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού και στα γραφεία της Εν Δράσει.

Οικιακή κομποστοποίηση

Σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Αλμυρού η «Εν Δράσει» προχώρησε στην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος Οικιακής Κομποστοποίησης. Αφορμή για την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, είπε ο κ. Καραζούπης, στάθηκε η καύση σκουπιδιών στον σκουπιδότοπο του Αλμυρού και η παρατήρηση των ίδιων των μελών της Ομάδας του φρικτού αυτού γεγονότος, αφού η ανεξέλεγκτη αυτή χωματερή και η καύση των αποβλήτων είχε ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία των κατοίκων καθώς η τοξικότητα των οργανικών ενώσεων που παρήγαγε η ιπτάμενη τέφρα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και τερατογενέσεις.

«Για το λόγο αυτό λοιπόν η Εν Δράσει πρότεινε τη λιπασματοποίηση των οργανικών απορριμμάτων, έτσι ώστε ένα πολύ μικρό μέρος των απορριμμάτων αυτών να καταλήγει σε χώρο υγειονομικής ταφής και όχι σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Ετσι σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, για την εφαρμογή του προγράμματος της κομποστοποίησης, μοιράστηκαν 40 κάδοι, σε σαράντα οικογένειες και το πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, το οποίο παρακολουθείται μέχρι σήμερα συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου