ΤΟΠΙΚΑ

Ζημιές από τους νοτιάδες στη Μαγνησία

ζημιές-από-τους-νοτιάδες-στη-μαγνησία-688903

Ζημιές από τους νοτιάδες στο παραλιακό μέτωπο από Αγριά έως Πλατανίδια, όπου «εγκλωβίστηκαν» Ι.Χ. αυτοκίνητα από φερτές ύλες

Μικροζημιές προκληθήκαν στο παραλιακό μέτωπο από Αγριά έως Πλατανίδια από τους νοτιάδες που «σάρωσαν» την περιοχή, από το Σάββατο το βράδυ μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι.

Στα Πλατανίδια από τα κύματα παρασύρθηκαν πλάκες από το πεζοδρόμιο του παραλιακού μετώπου, ενώ πέτρες, άμμος και φερτές ύλες κάλυψαν το οδόστρωμα και «εγκλωβίστηκαν» σταθμευμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, μέχρι να καθαριστεί ο δρόμος από συνεργεία του Δήμου Βόλου.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην Αγριά, αφού φερτές ύλες κάλυπταν τον δρόμο κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Ολο το παραλιακό μέτωπο καθαρίστηκε χθες από υπάλληλους της καθαριότητας του Δήμου Βόλου, οι οποίοι έσπευσαν με ένα μηχάνημα και ένα φορτηγό. «Κάθε φορά που έχει ισχυρούς ανέμους παρατηρούνται τα ίδια προβλήματα στο παραλιακό μέτωπο από Αγριά μέχρι Πλατανίδια», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Βόλου Δημήτρης Καντόλας.

Επίσης, ο κ. Καντόλας τόνισε ότι τυπικά για τη φροντίδα και τον καθαρισμό του παραλιακού μέτωπο είναι υπεύθυνος ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) και όχι η δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι θα πρέπει σίγουρα να επέλθει μια συμφωνία μεταξύ δήμου και ΟΛΒ.

Ο Δήμος Βόλου κατά… του ΟΛΒ

Μάλιστα, αναφορικά με τα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν στην παραλιακή ζώνη από Αγριά έως και Λεχώνια, από τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν τις τελευταίες ημέρες, ο Δήμος Βόλου με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την απομάκρυνση των φερτών υλών και γενικώς για την καθαριότητα είναι ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, στην κυριότητα του οποίου ανήκει η συγκεκριμένη έκταση.

Σε χθεσινή ανακοίνωση επισημαίνει ότι παρόλα αυτά η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου ενεργώντας από ευαισθησία, και όχι λόγω αρμοδιότητας, παρενέβη όπου υπήρχε επιτακτική ανάγκη και έδωσε λύσεις, τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους κατοίκους της περιοχής. Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει: «Είναι προφανές ότι ο ΟΛΒ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των εκατοντάδων επαγγελματιών και των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής και όχι απλώς να εισπράττει υπέρογκα τέλη, μετακυλώντας τις ευθύνες σε άλλους. Το γεγονός αυτό φέρνει και πάλι εμφατικά στο προσκήνιο την ανάγκη ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου και φυσικά το σύνολο των εκτάσεων που διακατέχει να περιέλθουν στο Δήμο Βόλου για να υπάρξει μια ορθολογική ανάπτυξη του λιμανιού, αλλά και να συντηρηθούν με επάρκεια οι υπάρχουσες υποδομές».

Κλείνοντας την ανακοίνωση ο Δήμος Βόλου καλεί όλους τους πολίτες να συμπαραταχθούν με το αίτημα του Δήμου, προκειμένου όπως επισημαίνει «και οι ίδιοι να τύχουν των υπηρεσιών που αξίζουν, αλλά και η πόλη να βρει την αναπτυξιακή της τροχιά και το Λιμάνι να μην λειτουργεί σαν ένας εισπρακτικός μηχανισμός, αλλά να πάρει τις αναπτυξιακές προοπτικές που θα βοηθήσουν την πόλη».

Επεσαν δέντρα στο Πήλιο

Στο μεταξύ, από τους νοτιάδες σημειώθηκαν ζημιές τόσο στο Ανατολικό όσο και στο Νότιο Πήλιο. Στο Μούρεσι από τους δυνατούς ανέμους έπεσε κολώνα της ΔΕΗ και για περίπου ένα μισάωρο η περιοχή έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε γρήγορα από συνεργείο της ΔΕΗ, ενώ στον κεντρικό δρόμο του Μουρεσίου έπεσε δέντρο χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω ζημιές.

Στο Νότιο Πήλιο, μικροζημιές από την θαλασσοταραχή προκλήθηκαν στο κρηπίδωμα του Πλατανιά, ενώ ένα μεγάλο δέντρο ξεριζώθηκε στη Μηλίνα.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Παρασύρθηκαν… κτηνοτροφικές μονάδες

Ζημιές χιλιάδων ευρώ υπέστησαν κτηνοτρόφοι της Βρύναινας • Μια μονάδα καταστράφηκε ολοσχερώς και σε τρεις ξηλώθηκαν οι σκεπές

Ζημιές χιλιάδων ευρώ υπέστησαν από τους σφοδρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, τα ξημερώματα της Κυριακής, κτηνοτρόφοι στη Βρύναινα Αλμυρού.

Ειδικότερα οι ζημιές έγιναν στη θέση Λυκόραχη στη Βρύναινα, όπου είναι συγκεντρωμένες πολλές κτηνοτροφικές μονάδες.

Από τους δυνατούς ανέμους καταστράφηκε ολοσχερώς μια κτηνοτροφική μονάδα 22 μέτρων, ενώ σε ακόμη τρεις κτηνοτροφικές μονάδες ξηλώθηκαν οι σκεπές από αλουμίνιο. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους εάν στο σημείο βρίσκονταν άνθρωποι, θα τους θέριζαν τα αλουμίνια.

Οι κτηνοτρόφοι με μια πρώτη ματιά κάνουν λόγο για ζημιές χιλιάδων ευρώ ενώ σήμερα θα καταθέσουν αιτήσεις στον ΕΛΓΑ, με στόχο να αποζημιωθούν μέσω ΠΣΕΑ.

«Οι καταστροφές που έγιναν στις κτηνοτροφικές μονάδες της Βρύναινας είναι πολύ σοβαρές. Στη σοβαρότερη περίπτωση καταστράφηκε ολόκληρο μαντρί από τα θεμέλια, καθώς εκτός από τη σκεπή ξηλώθηκαν και τα πλαϊνά αλουμίνια και μιλάμε για μια μονάδα 22 μέτρων. Επίσης σοβαρές ζημιές υπέστηκαν ακόμη τρεις κτηνοτροφικές μονάδες από τις οποίες ξηλώθηκαν οι σκεπές», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων και πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αλμυρού Γιάννης Γκρίνιας, προσθέτοντας ότι η μόνη ελπίδα για τους κτηνοτρόφους είναι να αποζημιωθούν μέσω ΠΣΕΑ.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Προβλήματα στη Σκόπελο λόγω των δυνατών ανέμων

Σειρά προβλημάτων δημιούργησαν στη Σκόπελο οι δυνατοί άνεμοι εντάσεως 9 περίπου μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, ενώ ήταν τόσο έντονη η θαλασσοταραχή στο λιμάνι του Λουτρακίου, ώστε οι βάρκες παρ’ ολίγον να βρεθούν στη στεριά.

Παράλληλα, έσπασαν μεγάλα κλαδιά δέντρων, που έπεσαν πάνω στο οδικό δίκτυο από το Ελιος προς τη Γλώσσα και κινητοποιήθηκε άμεσα το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας, καθώς και άνδρες της Πυροσβεστικής, προκειμένου να τα απομακρύνουν από το δρόμο.

Λόγω της έντασης των καιρικών φαινομένων, το παραλιακό μέτωπο στην περιοχή του Νέου Κλήματος γέμισε από φερτές ύλες, που ξεβράστηκαν από τα ισχυρά κύματα. Στην παραλία της Σκοπέλου, τέλος, κινδύνευσε να αποκολληθεί λαμπτήρας φωτισμού, στο χώρο που είναι ιδιοκτησία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και έσπευσαν αμέσως τεχνικοί για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου