ΤΟΠΙΚΑ

Πολλές εξαγωγές ελαιών και λαδιού σε μικρές όμως ποσότητες

πολλές-εξαγωγές-ελαιών-και-λαδιού-σε-μ-696094

Από τη Μαγνησία προς Ευρωπαϊκές χώρες

Σημαντικά βήματα στο κομμάτι των εξαγωγών λαδιού και ελαιών έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από παραγωγούς της Μαγνησίας προς πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο οι εξαγωγές που γίνονται είναι μικρές σε όγκο, με αποτέλεσμα η σχέση παραγωγής – εξαγωγής να είναι για την περιοχή μας αντιστρόφως ανάλογη. Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες σε ημερίδα με θέμα «Ελιά και λάδι» που πραγματοποιήθηκε στο Μεταξουργείο από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Κ.Π.Ε.Μ).

Στο μεταξύ στην ημερίδα έγινε λόγος για τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα στο κομμάτι της μεταποίησης ελιάς και ελαιολάδου. Σύμφωνα με το Γεωπόνο κ. Γιώργο Αγριγιάννη, οι παραγωγοί της Μαγνησίας έχουν δυνατότητα να εκμεταλλευτούν αρκετά χρηματοδοτικά προγράμματα, με τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν μια μονάδα μεταποίησης ελιάς ή ελαιολάδου είτε μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με το πρόγραμμα Leader του άξονα 4 ή του μέτρου 1,2,3 είτε μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Μάλιστα όπως εξήγησε ο ίδιος, τα ποσοστά ενίσχυσης είναι αρκετά μεγάλα και ανέρχονται έως 50% και επιδοτείται το σύνολο των δαπανών πχ. (κτιριακά, εξοπλισμός, μελέτες κ.α.). «Το σημαντικό είναι να μπορέσει ο κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει πρώτα απ’ όλα μια έρευνα αγοράς να οργανώσει το επενδυτικό του σχέδιο, να προσδιορίσει το παραγόμενο προϊόν που θέλει να πουλήσει και στη συνέχεια να ψάξει να βρει τη μορφή χρηματοδότησης, η οποία θα τον ενδιαφέρει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγριγιάννης.

Ακόμη πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί της Μαγνησίας είναι δραστήριοι αλλά διοχετεύουν το 90% της δραστηριότητας ώστε να παράγουν καλό προϊόν και επενδύουν λιγότερο στο μεταποιητικό κομμάτι και στο θέμα της προώθησης των προϊόντων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με το ελαιόλαδο και την ελιά στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή, αλλά και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Επιπλέον, συζητήθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις στην καλλιέργεια της ελιάς και έγινε διεξοδική αναφορά στο πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, στο πλαίσιο της κρατικής συμβολής στην καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου