ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διαβαλκανικό φεστιβάλ στον Βόλο

διαβαλκανικό-φεστιβάλ-στον-βόλο-759820

Το 1ο διαβαλκανικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στην παραλία του Βόλου.

Την προηγούμενη, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, τα συγκροτήματα θα εμφανιστούν στο Λιμανάκι των Καλών Νερών, φιλοξενούμενα της Τοπικής Κοινότητας Καλών Νερών του Δήμου Νοτίου Πηλίου και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μπελεγρίνου Κορόπης Μηλεών, το χορευτικό συγκρότημα του οποίου θα πλαισιώσει τα βαλκανικά χορευτικά σύνολα. Τέλος, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος με τη συμμετοχή των φιλοξενουμένων χορευτών και συνοδών των αποστολών του φεστιβάλ.

Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανέλαβε το χορευτικό σύνολο γυναικών της Ι.Μ.Δ. «Η Δημητριάς», συνεπικουρούμενο οργανωτικά και από την «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Η κορύφωση του φεστιβάλ θα γίνει το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00, στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου θα εμφανιστούν τα χορευτικά σύνολα:

Πολιτιστικού Συλλόγου «Ντούσαν Στάνκοβιτς», από την Τσέτσαβα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Πολιτιστικού Συλλόγου «Σεβντάχ», από το Βράνιε της Σερβίας.

Πολιτιστικού Συλλόγου Βουλγαρων και Φίλων, από τη Λάρισα

και του Χορευτικού Συνόλου «Η Δημητριάς».

Αρωγός και σ’ αυτήν την προσπάθεια η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού, που στέκεται δίπλα στους διοργανωτές φορείς και στηρίζει τη διοργάνωση σε ότι χρειάζεται, όπως και η Τοπική Κοινότητας Καλών Νερών του Δήμου Νοτίου Πηλίου από την οποία θα ξεκινήσει η εκδήλωση την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Λιμανάκι των Καλών Νερών και με την συμμετοχή και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μπελεγρίνου Κορόπης Μηλεών.

Το 1ο διαβαλκανικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών έχει και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα, αναδεικνύει – στην περίοδο της κρίσης – την αξία του εθελοντισμού, αφού σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στηρίζεται σε εθελοντές. Οι γυναίκες του συνόλου μαζί με τις χορεύτριες θα υποδεχθούν και θα φροντίσουν τις εκδηλώσεις όλων των ημερών.

Ο χορός, η μουσική ταξιδεύουν από τόπο σε τόπο, από χώρα σε χώρα και είναι η μόνη γλώσσα που όλοι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν, είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, που κάλεσε τις νέες και τους νέους να αγκαλιάσουν τους ομόδοξους Βαλκάνιους, τους συλλόγους που συμμετέχουν και την παράδοση.

Αλλά και ένα ακόμη στοίχημα του χορευτικού συνόλου γυναικών «Η Δημητριάς», η καθιέρωση ενός ακόμη θεσμού μέσα από τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χορευτικών ομάδων των Βαλκανίων, η συμμετοχή ακόμη περισσοτέρων χωρών και συλλόγων, με την επίτευξη καλύτερης επικοινωνίας των ανθρώπων που ασχολούνται με την παράδοση, τον πολιτισμό και τον χορό, ιδιαίτερα μέσα στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που ζούμε όλοι στα Βαλκάνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου