ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή της ταινίας «Σονάτα σε κλειστό δωμάτιο»

προβολή-της-ταινίας-σονάτα-σε-κλειστ-85827

Με την ταινία «Σονάτα σε κλειστό δωμάτιο» σε σκηνοθεσία Αντριάν Σιτάρου, συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 16 Μαρτίου στο Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία (έναρξη 21:30) και τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στο Αχίλλειο στις 21:15 (έναρξη 21:30).

Πρωταγωνιστούν: Αντριαν Τιτιένι, Αλίνα Γκριγκόρε, Ρόμπι Ουρς, Μπογκντάν Αλμπουλέσκου, Κριστίνα Ολτεάνου.

Χαρακτηριστικό δείγμα του νέου ρουμάνικου σινεμά, η τέταρτη ταινία του Αντριάν Σιτάρου, προσπαθεί να εφαρμόσει έναν επώδυνο ρεαλισμό, σε μια ακραία ιστορία αδελφικής αγάπης και ριψοκίνδυνων ηθικών διλημμάτων.

Ο θεσμός της οικογένειας στα Βαλκάνια είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Όσο κλειστή, δεμένη κι αν είναι, μπορεί σε μια στιγμή να μετατραπεί στο πιο εχθρικό περιβάλλον. Ή να ζουν τα μέλη της με τη διαρκή απειλή ενός καβγά, ενός υποτιμητικού σχολίου. Η εναρκτήρια ενότητα στην ταινία του Sitaru, μας εισάγει ακριβώς σ’ αυτό το κλίμα. Η αρχική οικειότητα και θαλπωρή εξανεμίζονται εν ριπή οφθαλμού, υπό το αόρατο βάρος των εύθραυστων ισορροπιών ενός οικογενειακού τραπεζιού.

Στη σύγχρονη ρουμάνικη ιστορία, η γενιά που ήταν ενήλικη τη δεκαετία του ’70, υποχρεώθηκε να ζήσει την εμπειρία του Νόμου 770 που απαγόρευε δια παντός τις εκτρώσεις. Άμεση συνέπειά του ο θάνατος χιλιάδων γυναικών που αναγκάζονταν να επιλέγουν παράνομες κλινικές για το χειρουργείο τους. Εμμεση συνέπεια, η γέννηση μωρών που αρχικώς ήταν.. ανεπιθύμητα.

Ο πρωταγωνιστής στο «Ilegitim» είναι η οικογένεια που ολοκληρώθηκε αριθμητικά εξαιτίας αυτού του νόμου. Ο πατέρας μάλιστα ήταν γυναικολόγος εκείνη την περίοδο, που «απέτρεπε τις εκτρώσεις» καταδίδοντας γυναίκες στη μυστική αστυνομία, χωρίς αυτό να το θεωρεί με κανένα τρόπο λάθος ή έστω ανήθικο.

Το σενάριο του Sitaru σε συνεργασία με την Alina Grigore που μάλιστα κρατά κι έναν από τους βασικούς ρόλους, βασίζεται στην αντίδραση των παιδιών για το παρελθόν του πατέρα τους ώστε να φέρει τον τελευταίο προ των ευθυνών του με έναν ευφάνταστο τρόπο. Καθώς η αφήγηση εξελίσσεται υπό το πρίσμα των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, προτάσσοντας το δικαίωμα της γυναίκας για την ανεξάρτητη από τους άντρες αυτοδιάθεση του σώματός της, οι συνθήκες ανατρέπονται και τελικά ο πατέρας αναγκάζεται να βρεθεί εγκλωβισμένος ανάμεσα στις αρχές του και τα συναισθήματά του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου