ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προ-ιστορίες φωτιάς

προ-ιστορίες-φωτιάς-450851

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στο πλαίσιο των εαρινών διαλέξεων για το 2017, διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Προ-ιστορίες φωτιάς». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 8:00μ.μ. στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Παράλληλα με την παρουσίαση θα λειτουργεί έκθεση των προϊόντων της ανοιχτής φωτιάς.

Πρόκειται για την παρουσίαση ενός βιωματικού εργαστηρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2016 στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αλμυρού, με αφορμή την πανελλήνια εκστρατεία «Περιβάλλον και Πολιτισμός. Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς», του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η παρουσίαση του βιωματικού εργαστηρίου θα γίνει από τις αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Βάσω Ροντήρη (υπεύθυνη για την περιοχή του Αλμυρού) και Αιμιλία Καλογιάννη (υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων).

Η συγκεκριμένη δράση, η οποία απευθυνόταν σε κοινό όλων των ηλικιών, αφορούσε στην κατασκευή από ερασιτέχνες κεραμίστες ομοιωμάτων αγγείων εμπνευσμένων από τα νεολιθικά πρότυπά τους που εκτίθενται στα Αρχαιολογικά Μουσεία του Βόλου και του Αλμυρού. Η διαδικασία περιλάμβανε θεματική περιήγηση στην αίθουσα της Προϊστορίας στο «Γιαννοπούλειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού και βιωματικό εργαστήρι στον αύλειο χώρο του. Σύμφωνα με τον τίτλο, το εργαστήρι αφορούσε πειραματικό ψήσιμο σε ανοιχτή φωτιά, και σκοπό είχε να αναπαραστήσει με ελεύθερο τρόπο το ψήσιμο των αγγείων της Νεολιθικής περιόδου, η οποία διήρκεσε από το 6.500 π.Χ. έως το 3.000 π.Χ., με επίκεντρο τον θεσσαλικό χώρο. Είναι γνωστό ότι στη συγκεκριμένη περίοδο της προϊστορίας δεν υπήρχε κεραμικός κλίβανος. Παρόλα αυτά οι τεχνίτες της γνώριζαν πολύ καλά τα μυστικά της κεραμικής διαδικασίας και παραγωγής, από την εξόρυξη της πρώτης ύλης μέχρι το ψήσιμο, και είχαν καταφέρει να ελέγχουν απόλυτα τις θερμοκρασίες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τη διαδικασία αυτή, αλλά και όλες τις πληροφορίες γύρω από την κατασκευή και τη διακόσμηση των αγγείων, έχει σκοπό η συγκεκριμένη παρουσίαση να δώσει μέσα από την αναλυτική περιγραφή του βιωματικού εργαστηρίου στον Αλμυρό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου