ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Γιάννη Σκαρίμπα

αφιέρωμα-στον-γιάννη-σκαρίμπα-454970

Κλείνοντας τον πέμπτο χρόνο ύπαρξης και παρέμβασης στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης, το «Άσυλο ποιητών» παρουσιάζει αφιέρωμα στον Γιάννη Σκαρίμπα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον φιλόξενο χώρο της «Χάρτας» σήμερα Τετάρτη 24 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Γκόγκα. Συντονιστής – παρουσιαστής θα είναι ο Θανάσης Βογιατζής, ενώ ποιήματα θα διαβάσουν οι Γιάννης Τράντας, Αστέρης Γκέκας, Φίλιππος Τσούφης, Έλενα Ψαραλίδου, Νίκος Βαραλής, Μαρία Καζανίδου, Μαριάντζελα Τσούφη, Αντωνέλα Δημητριάδη, Κατερίνα Τράντου. Την φιλολογική εισήγηση θα κάνει η Αγγέλα Μπαρμπάτσαλου. Την μουσική επένδυση θα έχει ο Αλέξης Βαγενάς. Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει μικρό αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη, με τη συμμετοχή της Μαρίας Μπάνη και του Μήτσου Κατσικαβέλη.

Ο Γιάννης Σκαρίμπας γεννήθηκε το 1893 στην Αγία Ευθυμία Παρνασσίδας. Ξεκίνησε να σπουδάζει φιλοσοφία στην Αθήνα, αλλά εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο για να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έζησε στη Χαλκίδα όπου εργάστηκε ως εκτελωνιστής. Αρχισε να δημοσιεύει διηγήματα σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, και σε ένα διαγωνισμό που διοργάνωσε το λογοτεχνικό περιοδικό «Ελληνικά Γράμματα» κέρδισε το πρώτο βραβείο για το διήγημά του «Ο Καπτάν Σουρμελής και ο Στουραΐτης». Υπήρξε πολυγραφότατος και εκκεντρικός. Μέσα από τη γραφή του καυτηρίαζε τα κακώς κείμενα και τα πνευματικά ήθη της εποχής του. Εγραψε διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια και θέατρο. Τα πιο αντιπροσωπευτικά του έργα είναι: «Μαριάμπας», «Εαυτούληδες», «Το σόλο του Φιγκαρό», «Το Βατερλώ δύο γελοίων», «Το θείο τραγί», «Το 1821 και η αλήθεια». Τα θεατρικά: «Η Γυναίκα του Καίσαρος», «Τα καγκουρώ», «Η κυρία του τραίνου» κ.ά.

Ο Γιάννης Σκαρίμπας, φύση ανήσυχη που δεν χώρεσε στη συμβατικότητα, ριζοσπάστης διανοητής και λογοτέχνης, συγγραφέας ελεύθερος, ανυπότακτος και αμίμητος, μας κληροδότησε ένα πλούσιο και πολύμορφο έργο, που τον κατατάσσει στην πρωτοπορία της ελληνικής λογοτεχνίας. Οπλισμένος με τον δραστικό λόγο του που δεν «χάριζε κάστανα», ο Γ. Σκαρίμπας, έμεινε απροσκύνητος, μέχρι τα στερνά του – στις 21 Γενάρη 1984.

Υπήρξε μια πολυδιάστατη φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων, σφράγισε την ελληνική πεζογραφία με το δικό του προσωπικό ύφος, το περίφημο «α λα Σκαρίμπα» ύφος, όπως το αποκάλεσε τότε ο Κόντογλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου