ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σειρά εκδηλώσεων «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

σειρά-εκδηλώσεων-πράσινες-πολιτιστ-460382

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποιεί και φέτος την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και την εκπαιδευτική κοινότητα. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Για τη συμμετοχή του κοινού στους επιλεγμένους Χώρους και στα Μνημεία όπου θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις, έχει εξασφαλιστεί ελεύθερη είσοδος.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει και φέτος στο θεσμό των «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών» με τις ακόλουθες δράσεις:

  • Λατρευτικό Σπήλαιο στη θέση «Κρούνια» Δ.Ε. Πτελεού Δήμου Αλμυρού, Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, 09:00-12:00

Περίπατος από τον επαρχιακό δρόμο Αχιλλείου – Γλύφας μέχρι το λατρευτικό σπήλαιο στη θέση «Κρούνια». Θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο.

Η δράση περιλαμβάνει μικρό περίπατο από τον επαρχιακό δρόμο μέχρι το σπήλαιο και θεματική περιήγηση στο χώρο, με τη συμμετοχή μαθητών του «Γραμματίκειου» Γυμνασίου Πτελεού. Στόχος είναι η μύησή τους στον κόσμο των σπηλαίων ως χώρων λατρείας στην αρχαιότητα. Παράλληλα οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς δημιουργήθηκαν τα σπήλαια και ποια ήταν η χρήση τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Τη θεματική περιήγηση θα πραγματοποιήσουν η αρχαιολόγος Βάσω Ροντήρη και ο γεωλόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

Σημείο συνάντησης: Αχίλλειο Πτελεού

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 6972603575 Βάσω Ροντήρη

  • Προϊστορικός Οικισμός στη «Μαγούλα Ζερέλια» Δ.Ε. Ευξεινούπολης Δήμου Αλμυρού, Πέμπτη 25 Μαΐου 2017, 09:00-12:00

Προσομοίωση ανασκαφής

Η δράση περιλαμβάνει προσομοίωση ανασκαφής στον προϊστορικό οικισμό στη «Μαγούλα Ζερέλια». Οι μαθητές/τριες καλούνται να παίξουν το ρόλο των αρχαιολόγων, των σχεδιαστών, των συντηρητών και των εργατών σε μικρό σκάμμα, το οποίο θα δημιουργηθεί ειδικά για τη συγκεκριμένη δράση. Στο σκάμμα θα υπάρχει προσομοίωση αρχιτεκτονικών λειψάνων, ενώ το ρόλο των αρχαίων ευρημάτων θα παίξουν σύγχρονα ομοιώματά τους κρυμμένα στο χώμα. Η «Μαγούλα Ζερέλια» κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και την Τουρκοκρατία.

Την προσομοίωση ανασκαφής θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι Δέσποινα Ευσταθίου και Βάσω Ροντήρη και θα συμμετάσχουν μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού.

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Ευξεινούπολης

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 6944686308 Δέσποινα Ευσταθίου

  • Αρχαιολογικός Χώρος Λόφου Γορίτσας, Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, 10:30

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει περιήγηση με Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού στα σημαντικότερα Μνημεία του Αρχαιολογικού Χώρου, με τη συμμετοχή μαθητών του 1ου Γυμνασίου Βόλου.

Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Λόφου Γορίτσας θα πραγματοποιηθεί Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Τι κρύβουν ο Κοχλίας και η Σπείρα στο Λόφο της Γορίτσας;». Πρωταγωνιστές του εν λόγω Προγράμματος θα είναι ο Κοχλίας και η Σπείρα, δύο μικρά σαλιγκάρια που θα οδηγήσουν τους μαθητές μέσω χάρτη με τρισδιάστατη αναπαράσταση της ελληνιστικής πόλης που υπήρχε στο Λόφο, στα σημαντικότερα μνημεία της, προκειμένου να ανακαλύψουν το Θησαυρό που κρύβεται σε ένα από αυτά.

Κατά τη διαδρομή τους, ο Κοχλίας και η Σπείρα θα παρέχουν στους μαθητές πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της αρχαίας πόλης, την οχύρωσή της, την καθημερινή ζωή και τα ταφικά έθιμα των κατοίκων της.

Σημείο συνάντησης: Περίπτερο Ενημέρωσης Λόφου Γορίτσας

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: Μαμαλούδη Ιωάννα, Ραφτοπούλου Μαριάνθη, τηλ. 24210-76278

  • «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, Πέμπτη 25 & Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, 11:00-13:00

«Ανακαλύπτουμε φυτά του χθες και του σήμερα σε εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 9 ως 12 ετών.

Η παρουσία των φυτών στην αρχαία ελληνική τέχνη δείχνει τη σημασία και τη χρησιμότητά τους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Μέσα από διάφορα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου θα προσεγγίσουμε το σιτάρι, τη φακή, τα βελανίδια, το ρόδι, τη μυρτιά, τη δάφνη, το μήλο, το κάστανο και το φουντούκι και θα μιλήσουμε για τις χρήσεις και τους συμβολισμούς τους στην αρχαιότητα και σήμερα.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σημείο συνάντησης: Αυλή «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2421076278, Έλσα Νικολάου

  • Αρχαιολογικός Χώρος Δημητριάδος, Κυριακή 28 Μαΐου 2017, 11:00

Θεματική ξενάγηση στα κυριότερα μνημεία της Δημητριάδος (Ανάκτορο, Θέατρο)

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν περιηγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Δημητριάδος, με πρόθεση να αναδειχθεί η οργάνωση της πόλης μέσα από τα μνημεία που σηματοδοτούν και ερμηνεύουν το ρόλο και τη θέση της στην ελληνιστική κοινωνία, το Ανάκτορο και το Θέατρο.

Στο κέντρο του ανατολικού τομέα της πόλης, στην κορυφή ενός λόφου, κτίστηκε το «Βασίλειον», το ανάκτορο των Μακεδόνων Βασιλέων. Με θαυμάσια θέα προς τη θάλασσα και το Πήλιο, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ανακτορικής αρχιτεκτονικής των ελληνιστικών χρόνων και σημείο αναφοράς και σύνδεσης με όλα τα υπόλοιπα μνημεία.

Το Θέατρο κατασκευάστηκε ταυτόχρονα με την ίδρυση της πόλης και έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά των ελληνιστικών θεάτρων, το κοίλο, την ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα. Βρίσκεται μέσα στην αρχαία πόλη, απέναντι και στα δυτικά του λόφου με το μακεδονικό ανακτόρο και στα ανατολικά κράσπεδα ενός ασβεστολιθικού λόφου στην κορυφή του οποίου λειτουργούσε το ιερό των Αρχηγετών και Κτιστών της Δημητριάδος.

Σημείο συνάντησης: Ανάκτορο Δημητριάδος

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: Πέγκυ Τριανταφυλλοπούλου / 6937185209 & 2421088091

  • Αρχαιολογικός Χώρος Διμηνίου / Μυκηναϊκός Οικισμός, Κυριακή 28 Μαΐου 2017, 11:00

Θεματική περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο Διμηνίου με τίτλο «Μυκηναϊκός οικισμός Διμηνίου: Διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο».

Η δράση περιλαμβάνει θεματικές περιηγήσεις και ξεναγήσεις στο μυκηναϊκό οικισμό, όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάδειξης με την κατασκευή στεγάστρων. Θα ακολουθήσουμε τον αρχαίο δρόμο του οικισμού, βαδίζοντας στα βήματα των κατοίκων ενός σπουδαίου μυκηναϊκού κέντρου που ιδρύθηκε τον 15ο αι. π.Χ, άκμασε κατά τη διάρκεια του 14ου και 13ου αι. π.Χ. και εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 12ου αι. π.Χ. Θα γίνουν στάσεις στις ιδιωτικές οικίες, καθώς και στα σημαντικότερα μνημεία των Μεγάρων Α΄ και Β΄ που ταυτίζονται με το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του οικισμού. Ιδιαίτερο σημείο στάσης θα αποτελέσουν οι αποθήκες του Μεγάρου Β΄ με τα «κατά χώραν» αντίγραφα των αγγείων, μία μοναδική ενότητα με ισχυρό αφηγηματικό χαρακτήρα που μεταβάλλει τον περιβάλλοντα χώρο σε ζωντανό χώρο ιστορικής μνήμης, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία μιας βιωματικής εμπειρίας της καταστροφής του οικισμού.

Σημείο συνάντησης: Φυλάκειο Αρχαιολογικού Χώρου Διμηνίου

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: Σταματία Αλεξάνδρου / 6975851517 & 2421085960

  • Αρχαιολογικός Χώρος Σέσκλου, Κυριακή 28 Μαΐου 2017, 10:30-12:30

Εκπαιδευτική – βιωματική δράση με τίτλο: «Φυτεύουμε – αλέθουμε – ζυμώνουμε – μαγειρεύουμε – τρώμε: Η διατροφή στη Νεολιθική Εποχή» για οικογένειες/ενήλικες/παιδιά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο : «Φυτεύουμε – αλέθουμε – ζυμώνουμε – μαγειρεύουμε – τρώμε: Η διατροφή στη Νεολιθική Εποχή» απευθύνεται σε μικρές ομάδες οικογενειών, μεμονωμένων ενηλίκων και παιδιών, με θέμα τη νεολιθική «κουζίνα». Περιλαμβάνει θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και βιωματικές δραστηριότητες που σχετίζονταν με τροφοπαρασκευαστικές διαδικασίες: οι συμμετέχοντες θα φυτέψουν, θα αλέσουν σε λίθινες μυλόπετρες, θα ζυμώσουν και θα φτιάξουν μικρές πίτες, που στη συνέχεια θα ψήσουν σε πήλινο σκεύος, ενώ παράλληλα θα μαγειρέψουν φακές σε πήλινη χύτρα. Στη συνέχεια θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τα «πιάτα» που θα παρασκευάσουν, αλλά και αποξηραμένα φρούτα και καρπούς, αναπαριστώντας έτσι ένα «νεολιθικό γεύμα».

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Σέσκλου

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: Ευαγγελία Σταμέλου: 6972274678 / 2421076278 και Αθανάσιος Γάτος: 2421095172.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου