ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση βιβλίου του Βαγγέλη Αυδίκου

παρουσίαση-βιβλίου-του-βαγγέλη-αυδίκ-495107

Παρουσιάζεται το νέο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Αυδίκου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τίτλο Οι τελευταίες πεντάρες (εκδόσεις Ταξιδευτής), την Τετάρτη 26 Απριλίου στις 8μ.μ. στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Π.Θ. (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο, Γ. Καρτάλη και Ροζού). Την εκδήλωση οργανώνουν τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Μαγνησίας, το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, η Ηπειρωτική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας και ο Σύλλογος Ιστορίας-Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ).

Για το βιβλίο, εκτός από τους σύντομους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των συνδιοργανωτών φορέων, θα μιλήσουν οι Μαρίτα Παπαρούση, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αγγελική Νικολάου, φιλόλογος, αρχειονόμος ΓΑΚ Μαγνησίας, υπ. δρ. Νεότερης Ιστορίας Π.Θ. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Αμαλία Γκιζά. Συντονίζει ο Γιάννης Πασιάς, καρδιολόγος, πρόεδρος του ΣΙΜΕΑ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το συγγραφέα. Η εκδήλωση διανθίζεται και με μουσική από τον κιθαρίστα, Πάρι Θεοδωρακάκη.

Το παραπάνω μυθιστόρημα αποτελεί συμβολή στην ιστορική μνήμη και εκφράζει μια προσπάθεια αποκατάστασης όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και έπεσαν θύματα μιας αδελφοκτόνας διαμάχης. Ο συγγραφέας, μέσω του βιβλίου του, μιλά για τους νεκρούς συμπατριώτες του, φέρνοντας στο φως ιστορικά ντοκουμέντα που σημάδεψαν την πατρίδα του, την Πρέβεζα, κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου.

Τραγικά και αποτρόπαια γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε διάστημα δέκα ημερών. Από την αποχώρηση των Γερμανών από την πόλη στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 ως τις 23 Σεπτεμβρίου, μια μέρα πριν από τη συμφωνία της Καζέρτας. Γύρω απ’ αυτή την πληγή οργανώνεται όλη η μυθιστορηματική αφήγηση, που χρονικά φτάνει ως τη σημερινή εποχή. Μια επίσκεψη ξεβολεύει τους ήρωες της μυθιστορίας, οι οποίοι αρχίζουν να ξετυλίγουν τη μνήμη τους. Οι ιστορίες τους, με τον τρόπο αυτό, γίνονται το αφηγηματικό στημόνι για να κλείσουν οι εκκρεμότητες. Όλοι έχουν να κλείσουν προσωπικούς λογαριασμούς . Να θυμηθούν. Να συμβιβαστούν με τις ενοχές για το παρελθόν. Το μυθιστόρημα αντλεί το υλικό από πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο αυτή την περίοδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου