ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παράσταση κούκλας στη Νέα Ιωνία

παράσταση-κούκλας-στη-νέα-ιωνία-572406

Μία ιδιαίτερη παράσταση κούκλας του Πορφυρογένειου Ιδρύματος με τίτλο «Το Ασχομόπαπο» θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το μικρό και μεγάλο κοινό του Βόλου το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στις 7 μ.μ στο Θέατρο της Νέας Ιωνίας (Πολιτιστικό κέντρο). Η παράσταση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Χειμωνανθός 3» του Δημοτικού Ωδείο Βόλου στο πλαίσιο προγραμματισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού του πλαίσιο του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Ο μαγικός κόσμος του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ζωντανεύει μέσα από τον ενθουσιασμό των παιδιώντου εργαστηρίου κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, σε μια κουκλοθεατρική παράσταση βασισμένη στο παραμύθι «Το Ασχημόπαπο».

Το μικρό παπάκι, που μεταμορφώνεται μετά από πολλές περιπέτειες και κινδύνους σε όμορφο κύκνο, αποτέλεσε μια ξεχωριστή πηγή έμπνευσης για τους έξι κουκλοπαίκτες του εργαστηρίου. Η ομάδα επέλεξε να κρατήσει το ύφος του παραμυθιού, δίνοντας στους ήρωες και στο σκηνικό το χαρακτήρα μιας πρωτότυπης εικονογράφησης. Το χαρτί και τα φυσικά υλικά συνδυάζονται με κατασκευές από αφρολέξ και χαρτοπολτό. Οι κούκλες της παράστασης, φτιαγμένες από τα παιδιά, είναι κυρίως επιτραπέζιες άμεσης κίνησης και μαρότες. Οι έξι κουκλοπαίκτες εναλλάσσονται στη σκηνή και συνθέτουν με τις κούκλες- ήρωες του παραμυθιού μια μεγάλη χορογραφία.

Το σενάριο ακολουθεί τη πλοκή της ιστορίας του Άντερσεν δίνοντας βάση στη κίνηση της κούκλας, την ώρα που η μουσική περιγράφει τους χαρακτήρες και τις συναισθηματικές τους εξάρσεις. Η ιστορία του ασχημόπαπου, έχοντας πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης, είναι ελκυστική για το κοινό όλων των ηλικιών.

Το θέμα της διαφορετικότητας και της προσωπικής εξέλιξης, ξεπερνώντας τα εμπόδια και τους φόβους μας, της μοναξιάς και της αναζήτησης του εαυτού μας, της υπομονής και του θάρρους, της ομορφιάς που κρύβει η ζωή, συνθέτουν ένα παραμύθι αληθινό, εκφράζοντας με τον πιο άμεσο τρόπο τη σκληρή μας καθημερινότητα.

Κουκλοπαίκτες οι : Γιώργος Αγορίτσης, Μιχαέλα Καφίδα, Αφροδίτη Κορομηνά, Ειρήνη Μπέη, Έλενα Σαλπαδήμου, Μαρίτα Φιλίππου. Τεχνική υποστήριξη: Ιωάννης Κουλιανός. Φωτογραφίες- Αφίσα- Πρόγραμμα: Λευτέρης Πλαβός. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Σταυρούλα Μαστρογιάννη.

Το εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας λειτουργεί για έκτη χρονιά στο Ίδρυμα Νικολάου κι Ελένης Πορφυρογένη. Απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και εφήβους, με στόχο τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους μέσα από την επαφή τους με την τέχνη του κουκλοθέατρου, ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.

Τα παιδιά, με πολλή φαντασία και διάθεση για πειραματισμό, αξιοποιούν την ιδέα της ανακύκλωσης και μεταμορφώνουν ευτελή υλικά σε κούκλες και πρωτότυπα σκηνικά, συνθέτοντας ένα νέο μαγικό κόσμο. Το εργαστήρι έχει παρουσιάσει πέντε κουκλοθεατρικές παραστάσεις κι έχει εκθέσει μέρος της δουλειάς των παιδιών στον εκθεσιακό χώρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος στην Αγριά, στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» στο Βόλο, στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Γατζέα Πηλίου και στο Εκθεσιακό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Αθήνα.

Η Γιορτή Κούκλας, με ανοιχτά εργαστήρια γνωριμίας του κουκλοθέατρου για το ευρύτερο κοινό της περιοχής. είναι ένα πανηγύρι για μικρούς και μεγάλους. Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό του εργαστηρίου στο www.facebook.com/mastrogianni.stavroula .

Η Σταυρούλα Μαστρογιάννη ζει κι εργάζεται στο Πήλιο. Αποφοίτησε ως Ιστορικός Τέχνης από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει κουκλοθέατρο, κατασκευή κούκλας, θέατρο σκιών και δημιουργική γραφή στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Βασδέκειο» στο Βόλο και στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς. Κάθε χρόνο οργανώνει εκθέσεις κούκλας και σκηνοθετεί κουκλοθεατρικές παραστάσεις μαζί με τους μικρούς μαθητές της.

Το Ίδρυμα Νικολάου κι Ελένης Πορφυρογένηφιλοξενεί το Εργαστήρι Κουκλοθέατρου στον όμορφο χώρο της βιβλιοθήκης του. Η ψυχή του Ιδρύματος, Κατερίνα Μιλτ.Πορφυρογένη, στηρίζει με κάθε τρόπο τις δράσεις του εργαστηρίου, ως πυρήνα δημιουργίας κι έμπνευσης για τα παιδιά της περιοχής. Το Πορφυρογένειο Ίδρυμα δραστηριοποιείται εδώ και είκοσι χρόνια σε όλους τους τομείς του πολιτισμού, στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση. Το ιστορικό κι οι δράσεις του περιγράφονται στην ιστοσελίδα του www.porphyrogenisfoundation.org.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου