ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κεράσματα της φύσης, γλυκά του κουταλιού με συνοδεία καφέ

κεράσματα-της-φύσης-γλυκά-του-κουταλι-779845

Κεράσματα της φύσης – γλυκά του κουταλιού, συνοδεία ελληνικού καφέ, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρεθούν στην εκδήλωση γευσιγνωσίας, που οργανώνουν από κοινού το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «ΙΩΝΕΣ». Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο «Θεματικό έτος Πολιτισμού 2016» του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο χώρο του θερινού κινηματογράφου «Εξωραϊστική».

Η απολαυστική αυτή εκδήλωση, εκτός των άλλων, έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα με έπαθλα για όσους συμμετέχουν στην εν λόγω παρουσίαση, η οποία θα περιλαμβάνει χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, κατασκευασμένα με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Μια αγαπημένη σελίδα της ελληνικής και τοπικής γαστρονομίας, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και άμεσα συνδεδεμένη με τη φύση του Τόπου μας.

Στο Βόλο και το Πήλιο τα γλυκά του κουταλιού συνδέουν την εποχικότητα με το βασικό κανόνα της μεσογειακής διατροφής. Συνδέονται δε ακόμη περισσότερο με τα πλούτη της γης μας και τη φύση που μας περιβάλλει, η οποία παράγει μια απέραντη ποικιλία φρούτων μέσα σ’ ένα ποταμό γεύσεων και αρωμάτων. Έτσι το ρεπερτόριο παραγωγής γλυκών του κουταλιού στο Βόλο και στο Πήλιο δεν έχει όρια: κεράσι (άσπρο, μαύρο και αγριοκέρασο), βύσσινο, καρπούζι, κολοκύθι, σταφύλι, αχλάδι, βερίκοκο, μελιτζανάκι, μύρτιλο, ντοματάκι, σύκο (άγριο), βατόμουρο, φραγκοστάφυλο, δαμάσκηνο και πράσινο νεραντζάκι για το καλοκαίρι, κυδώνι (πελτές, τριφτό και παστοκίδωνο), κάστανο και μήλο (φιρίκι αλλά και άπειρες άλλες εκδοχές του) για το φθινόπωρο, λεμόνι, πορτοκάλι, νεράντζι, περγαμόντο, κίτρο, φράπα και ακτινίδιο για το χειμώνα, καρύδι, λεμονανθοί, φράουλα και τριαντάφυλλο για την άνοιξη και άλλα πολλά. Από αυτά, ορισμένα κατέχουν την αποκλειστικότητα της τοπικής μας σπεσιαλιτέ (φιρίκι, κεράσι, καρύδι, κάστανο, νεραντζάκι, κυδώνι, σύκο) λόγω της δημοτικότητας και του εύρους των αντίστοιχων φρούτων στο Πήλιο.

Όσο για την παράδοση των Ιώνων, πλουσιότατη είναι η γευστική ιστορία των Ελλήνων της Καθ’ Ημάς Ανατολής σε ό,τι αφορά στα γλυκά του κουταλιού. Παράδεισος καρποφόρων δέντρων η αγλαόκαρπη και εύχυμη Μικρά Ασία! Η αυξημένη γονιμότητα του εδάφους, οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, η προτίμηση στην καλλιέργεια οπωροφόρων, «ευλογημένων δέντρων», συντελούσαν στην πλούσια παραγωγή ελκυστικών και εύγευστων φρούτων όλων των εποχών που μεταφέρονταν στο σπίτι σε γεμάτα καλάθια και ζεμπίλια. Τούτη ή αφθονία έδινε ιδέες για γλυκιές γευστικές δημιουργίες στις άξιες Μικρασιάτισσες νοικοκυρές που προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να συντηρούν τα υγιεινά και νόστιμα φρούτα, για να τα έχει στη διάθεσή της η οικογένεια όλο το χρόνο. Τα γλυκά του κουταλιού ήταν λοιπόν ένας τρόπος συντήρησής τους, ο οποίος ανέδειξε την τέχνη της παρασκευής τους σε υψηλά επίπεδα προς τέρψη και ικανοποίηση όλων των αισθήσεων. Όμως και η ιδιαίτερη παρουσίασή τους στους επισκέπτες που μπαινόβγαιναν στα «ανοιχτά», φιλόξενα μικρασιατικά σπίτια, δηλαδή το «τρατάρισμα» στα «βίζιτα» και όχι μόνο με ένα αλλά με περισσότερα γλυκά, αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία και γινόταν με τέχνη, αρχοντιά και νοικοκυροσύνη! Τούτη η εθιμοτυπία της μικρασιατικής υποδοχής εντυπωσίαζε πολλούς έλληνες και ξένους περιηγητές Ο δε ασημένιος δίσκος, το ασημοσκάλιστο γλυκοδοχείο με τα κουταλάκια είχαν τη θέση τους ανάμεσα στα προικιά των κοριτσιών, όπως και τα περίτεχνα «ζάρφια» (φλιτζανάκια) για τον καφέ που πάντα συνόδευε το γλυκό. «Σερμπέτι», «καϊμακλίδικος», «πολλά βαρύς», «γλυκύς βραστός», «γιαβάτσικος» αποτελούσαν επίσημα ονόματα αυτού του κορυφαίου ροφήματος που γνώρισαν πρώτοι οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Το άρωμα, η οξύτητα στη γεύση, οι σωστές αναλογίες σύμφωνα με κάθε προτίμηση, το κατάλληλο βράσιμο ήταν και είναι βασικές προϋποθέσεις για την τέχνη της παρασκευής αυτού του ελιξίριου της αφύπνισης, της δημιουργίας και της επικοινωνίας, τέχνη που κατείχαν άριστα οι Έλληνες της Ανατολής και τη μετέφεραν στις νέες τους πατρίδες για να τη γνωρίσουν σήμερα και οι νεότεροι.

Αυτά και άλλα πολλά θα παρουσιαστούν στην εν λόγω εκδήλωση, που κυρίως στοχεύει να προβάλει την πτυχή αυτή της παράδοσής μας, τα γλυκά του κουταλιού, χαρακτηριστικό δείγμα της ελληνικής φιλοξενίας, που από παλιά αποτελεί μια τέχνη που έπρεπε να γνωρίζει κάθε γυναίκα νοικοκυρά, σήμερα δε κατάλληλη για ένα σύγχρονο, υγιεινό διαιτολόγιο με πλούσια γεύση. Κατά την παρουσίαση, κριτική επιτροπή θα βραβεύσει τα καλύτερα παρασκευασμένα γλυκά, από πλευράς πρωτοτυπίας-σπανιότητας, βαθμού δυσκολίας παρασκευής κλπ.

Πληροφορίες για συμμετοχές στην εν λόγω παρουσίαση διαγωνιστικού χαρακτήρα, όπου μπορεί να συμμετέχει ο καθένας/καθεμία με χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, δίνονται στο Λύκειο των Ελληνίδων καθημερινά στα τηλ.: 2421033938, 6974101096 (από τις 11π.μ. έως τις 2 το μεσημέρι), στην Εστία «Ιωνες» καθημερινά στα τηλ.2421060900 (από τις 6 έως τις 8 μ.μ.) και 6985860118 και στη «Μαγνήτων Κιβωτό» καθημερινά στα τηλ.2421041466 (από τις 6 έως τις 8 μ.μ.) και 6978873637.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου