ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα τιμής στα Μικρασιατικά

αφιέρωμα-τιμής-στα-μικρασιατικά-287907

Αφιέρωμα καρδιάς στην Αννα Αϊβαζόγλου, αλησμόνητη πρόεδρο των «Ιώνων» είναι η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο 10 Οκτωβρίου 7 μ.μ., στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Οι «Ιωνες», στο πλαίσιο του θεσμού «Μικρασιατικά 2015» δύο χρόνια μετά την εκδημία της, οδοιπορούν προς τη Φιλαδέλφεια και τα Κούλα και ανασκαλεύουν τις βαθιές μικρασιατικές ρίζες της, για τις οποίες η ίδια ένιωθε πάντα υπερήφανη, όπως και το βαρύ φορτίο που είχε αναλάβει να σηκώσει αναφορικά με την ανάδειξη και προβολή των ιδεωδών του Ιωνικού πολιτισμού..

Ο πρώτος εισηγητής της εκδήλωσης, Θοδωρής Κοντάρας, θα μιλήσει με θέμα «Τα Κούλα της καρδιάς μας: η ιστορία μιας σφριγηλής ελληνικής κοινότητας στη Μικρασία».

Ο Θοδωρής Κοντάρας, φιλόλογος, με καταγωγή από το Σιβρισάρι Ερυθραίας Μ. Ασίας, είναι γνωστός σε όλον τον προσφυγικό κόσμο για την επισταμένη του ασχολία με τη λαογραφία και την ιστορία του Ελληνισμού της Μικρασίας. Από το 1981 είναι υπεύθυνος του τμήματος παραδοσιακού πολιτισμού του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας. Αρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μικρασιατικών συλλόγων, ενώ έχει συγγράψει ή συνεργαστεί στην έκδοση και παραγωγή που αφορά τη μουσικοχορευτική παράδοση και τις φορεσιές πολλών περιοχών της Μ. Ασίας. Συνεργάστηκε με την ιστορικό Μαριάννα Κορομηλά στην εβδομαδιαία εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας «Ταξιδεύοντας στο χώρο και το χρόνο» σε θέματα Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ο δεύτερος ομιλητής, Αθανάσιος Καραθανάσης, θα εισηγηθεί μία συνολικότερη θεώρηση, εστιάζοντας στον ιστορικό σύνδεσμο του Περγαμηνού Πολιτισμού με τη Φιλαδέλφεια (την οποία ιδρύει ο βασιλιάς της Περγάμου, Ατταλος Β’ ο Φιλάδελφος, μεταξύ των ετών 159-138 π.Χ.), πόλη η οποία διέγραψε λαμπρή πορεία και κυρίως μετά την είσοδο του Χριστιανισμού στην περιοχή.

Ο συμπολίτης, μικρασιατικής καταγωγής, Αθανάσιος Καραθανάσης, ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και ήδη νέος πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, είναι μέλος πολλών επιστημονικών, κυρίως, ιδρυμάτων. Κατά τα έτη 1999-2001 και 2011-2013 διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Το επιστημονικό του έργο, ως καθηγητή της Ιστορίας του Ελληνισμού είναι ευρύτατο και πολυσχιδές, εκτεινόμενο από τη Βενετία και τη Μακεδονία έως τα Βαλκάνια και τον χώρο των αλησμόνητων πατρίδων της Μ. Ασίας. Τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως καθώς και από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με το παράσημο του Αποστόλου Μάρκου.

Ο τρίτος ομιλητής, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, φιλόλογος – πρ. γυμνασιάρχης, θα αναφερθεί σε πρωτογενές υλικό μαρτυριών για τη μεγάλη Εξοδο του Μικρασιατικού Ελληνισμού και ειδικότερα στο «μαρτυρολόγιο» των αναφερόμενων περιοχών και σε σχέση με «οικείες», πληθυσμιακές ομάδες.

Η αφιερωματική εκδήλωση στην αλησμόνητη πρόεδρο -επί εικοσαετία- των «Ιώνων» θα κλείσει με εικόνες από το προσκυνηματικό οδοιπορικό της Εστίας, το 2014, στις πατρογονικές εστίες, μεταξύ αυτών και στα Κούλα, πατρίδα της αλησμόνητης Αννας Αϊβαζόγλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου