ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Λες και ήταν χθες…

λες-και-ήταν-χθες-561153

Συναυλία με τραγούδια ρετρό στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» του Μουσικού Σχολείου Βόλου

Μια ξεχωριστή συναυλία με τραγούδια ρετρό διοργανώνει το Μουσικό Σχολείο Βόλου για το Σάββατο 25 Απριλίου στις 7:30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μίκης Θεοδωράκης» του σχολείου, 54ου Συντ. ΕΛΑΣ τέρμα – Αρσινόης.

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου, με την ευκαιρία της συναυλίας του επόμενου Σαββάτου, εγκαινιάζει και την αίθουσα συναυλιών – εκδηλώσεων του σχολείου «Μίκης Θεοδωράκης». Η αίθουσα διαμορφώθηκε πρόσφατα σε χώρο κατάλληλο για μουσικές κυρίως εκδηλώσεις με δαπάνη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και με την ευγενική χορηγία της ασφαλιστικής εταιρείας Met – life Alico και το αποτέλεσμα, παρά τον περιορισμένο κατ’ ανάγκη προϋπολογισμό, είναι μια αίθουσα συναυλιών που μπορεί να ικανοποιήσει όχι μόνο τις ανάγκες του σχολείου αλλά και της πόλης της οποίας οι ανάλογοι χώροι είναι ελάχιστοι.

Ενα από τα πολλά αξιόλογα πολιτιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν τη φετινή σχολική χρονιά στο Μουσικό Σχολείο Βόλου ήταν και κείνο που είχε ως θέμα του το ελληνικό ελαφρό τραγούδι πριν τη δεκαετία του 1970, αυτό που σήμερα πολλές φορές αποκαλούμε «ρετρό». Οι δεκαετίες αυτές είναι πια αρκετά μακρινές για τους σημερινούς νέους που δεν έχουν τα ακούσματα των μεγαλυτέρων και συνεπώς πολύ λίγες ευκαιρίες να έρθουν σε επαφή με πραγματικά «διαμάντια» της ελαφράς μουσικής σκηνής εκείνης της εποχής, που σήμερα πλέον θεωρούνται σχεδόν κλασικά.

Η έκπληξη για τους καθηγητές που εργάστηκαν με τα παιδιά στο πρόγραμμα ήταν μεγάλη όταν έβλεπαν ότι τραγούδια όπως το «Τραμ το τελευταίο», το «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη» ή το «Η πρώτη μας νύχτα» με τα οποία συγκινήθηκαν, γλέντησαν και ερωτεύτηκαν γενιές Ελλήνων τους ήταν σχεδόν άγνωστα και έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν είδαν πόσο τα αγάπησαν όταν μπόρεσαν να εξοικειωθούν μ’ αυτά.

Το ελαφρό τραγούδι έχει έναν δικό του διαφορετικό κώδικα, εκφράζεται στο δικό του ιδίωμα που δεν είναι άλλο από τον «εξωραϊσμένο» και «στυλιζαρισμένο» στίχο που όμως εκφράζει δυνατά συναισθήματα και από έξοχη, καλά δουλεμένη παρτιτούρα, ευρωπαϊκού συνήθως ύφους. Στο ελαφρό τραγούδι τηρούνται τα προσχήματα, τα πάντα είναι κομψά και κόσμια, η δύναμη είναι συγκρατημένη και το πάθος υπονοείται.

«Λες και ήταν χθες» λοιπόν για το πρόγραμμα της συναυλίας αυτής που ξεκινά με το ομώνυμο τραγούδι του Κώστα Γιαννίδη για να συνεχίσει με πολλά γνωστά τραγούδια του ελαφρού ρεπερτορίου και της ελληνικής οπερέτας. Θα εμφανιστούν πενήντα περίπου μαθητές από το κιθαριστικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Βόλου και το σύνολο οπερέτας. Οι υπεύθυνοι καθηγητές των συνόλων είναι αντίστοιχα οι Ιλεάνα-Μαρία Μάρδα, Γιώργος Χατζηπολίτης, και Χρήστος Σαρκατζής, όλοι τους δεξιοτέχνες της κιθάρας, και η Κατερίνα Αποστολοπούλου στο τραγούδι.

Η καθηγήτρια αγγλικών του Μουσικού Σχολείου Ελίνα Παπαγεωργίου επιμελήθηκε τα κείμενα και ανέλαβε τη συνοδεία στο πιάνο. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Πληροφορίες στη γραμματεία του σχολείου, στο τηλέφωνο 24210-47155.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου