ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οπερα στο Αχίλλειο

οπερα-στο-αχίλλειο-703023

«Τα παραμύθια του Χόφμαν» θα παρουσιαστούν σε απευθείας μετάδοση από τη Metropolitan Opera

Ο Ομιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζει τις παραστάσεις της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, φέρνοντας τα μεγαλύτερα έργα της όπερας σε ζωντανή μετάδοση, σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το βραβευμένο πρόγραμμα The Met: Live in HD, μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες παραστάσεις «Μάκβεθ», «Γάμοι του Φίγκαρο», «Κάρμεν», «Ο Kουρέας της Σεβίλλης», «Οι Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης» και «Η Εύθυμη Χήρα» παρουσιάζει το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 την όπερα «Τα παραμύθια του Χόφνμαν» στις 19.55 σε απευθείας μετάδοση στο «Αχίλλειον».

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, με τον Ομιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης.

Η όπερα «Τα παραμύθια του Χόφμαν», (Les Contes d’Hoffmann) γραμμένη το 19ο αιώνα, αφηγείται τρεις διαφορετικές ερωτικές ιστορίες γεμάτες πάθος, ρομαντισμό, αλλά και τυφλότητα μαζί με προδοσία. Γραμμένη από τον Ζακ Οφφενμπαχ, εξιστορεί τα πάθη των ερωτευμένων μέσω ενός αφηγητή, ποιητή και παραμυθά που μιλάει και για τα δικά του πάθη και αποτελεί το συνδετικό κρίκο των τριών ιστοριών. Αυτό είναι ένα από τα πιο όμορφα ευρήματα του Οφφενμπαχ. Ο χαρακτήρας του Χόφμαν είναι εμπνευσμένος από πραγματικό πρόσωπο και συγκεκριμένα τον συγγραφέα Ερνστ Χόφμαν, οι ερωτικές ιστορίες του οποίου ενέπνευσαν το λιμπρέτο και μάλιστα μια από αυτές τις ιστορίες την έζησε ο ίδιος ο συγγραφέας.

Η υπόθεση του έργου έχει να κάνει με τον έρωτα του Χόφμαν για την τραγουδίστρια Στέλλα. Παρέα με τον υπηρέτη του τον Νίκλαους βρίσκεται στην ταβέρνα «Μαρτίνος Λούθηρος», πίνει και εξιστορεί μέσα στη ζάλη του τους τρεις έρωτες στους φοιτητές που συχνάζουν κάθε βράδυ στην ίδια ταβέρνα. Ο Νίκλαους στην ουσία αποτελεί την ενσαρκωμένη μούσα του που προσπαθεί να τον γλιτώσει από τα ανθρώπινα πάθη και να τον πείσει να επικεντρωθεί στην τέχνη του. Εκείνος όμως επιμένει να μιλάει για τους τρεις έρωτες που αποτυγχάνουν και οδηγούν στην απελπισία και την απογοήτευση. Οσο εξελίσσεται η ιστορία όμως γίνεται αντιληπτό πως στην ουσία ο αφηγητής ενώ μιλά για τρεις φαινομενικά διαφορετικές γυναίκες στην ουσία και οι τρεις χαρακτήρες γυναικών συμπυκνώνονται στο πρόσωπο της Στέλλας που επίσης τον εγκαταλείπει για ένα τοπικό άρχοντα τη στιγμή που ο Χόφμαν αποκοιμιέται μέσα στη μέθη του.

Ο Vittorio Grigolo πρωταγωνιστεί στον ομώνυμο τίτλο του έργου του Offenbach «Τα παραμύθια του Χόφμαν|, απέναντι στη σοπράνο Hibla Gerzmava στους τέσσερις ρόλους των ηρωίδων του λυρικού έργου -της μηχανικής κούκλας Ολυμπίας, της φυματικής καλλιτέχνιδας Αντωνίας, της κορτιζάνας Τζουλιέτας και της εγωκεντρικής ηθοποιού Στέλλας. Η Kate Lindsay επαναλαμβάνει την ερμηνεία της ως Νίκλαους και ο Thomas Hampson προσθέτει έναν ακόμα ρόλο στο μεγάλο ρεπερτόριό του στη ΜΕΤ ως Οι Τέσσερις Κακοί. Διευθύνει ο Yves Abel.

Ακολουθεί η παράσταση «Γιολάντα – Το Κάστρο του Δούκα Κυανοπώγωνα» του Peter Ilyich Tchaikovsky στις 14 Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων δίνονται στο «Δίαυλο» στο τηλέφωνο 2421025363. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για εγγραφή στο Met In Greece Club, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το www.metingreece.com.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου