ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφει το κουαρτέτο, επί τάπητος το δεύτερο πακέτο μέτρων

επιστρέφει-το-κουαρτέτο-επί-τάπητος-τ-200212

Από σήμερα, Τρίτη, και τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας θα βρίσκονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων αφορά το δεύτερο πακέτο μέτρων για το 1 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει ζητήματα – «αγκάθια» όπως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, το μισθολόγιο στο Δημόσιο, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικότερα, για το θέμα του ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την ιδιωτικοποίηση και δίνει βάρος στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να παύσει ο ΑΔΜΗΕ να ανήκει μετοχικά στη ΔΕΗ, αλλά το 51% των μετοχών του θα παραμείνει στο Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 49% θα ανήκει σε ιδιώτες. Από την πλευρά τους οι θεσμοί επιθυμούν να περάσει το μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη.

Το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ θα τεθεί σήμερα επί τάπητος κατά τη συνάντηση των Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Χθες, το Eurogroup έστειλε τριπλό μήνυμα προς την κυβέρνηση: ψήφιση της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου, «κλείδωμα» του Ασφαλιστικού, ως προαπαιτούμενου για την πρώτη αξιολόγηση στις αρχές Ιανουαρίου και διασφάλιση ευρύτερης συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εξετάστηκε χθες σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, τα νέα μέτρα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ εντός του έτους.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου