ΤΟΠΙΚΑ

Κλειστά δύο σχολεία στη Μαγνησία

κλειστά-δύο-σχολεία-στη-μαγνησία-750297

«Φτωχότερος» κατά δύο σχολικές μονάδες είναι φέτος, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο νομός Μαγνησίας. Στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου και στο Νηπιαγωγείο Αγίων Θεοδώρων δεν τελέστηκαν οι καθιερωμένοι Αγιασμοί. Τα λουκέτα στις αυλόπορτες δεν άνοιξαν και οι τάξεις δεν γέμισαν από την παρουσία μαθητών…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η έλλειψη μαθητών στις δύο σχολικές μονάδες ανάγκασε τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Γιώργο Πολύζο, να εκδώσει απόφαση αναστολής λειτουργίας για φέτος.

Στο Νηπιαγωγείο των Αγίων Θεοδώρων επρόκειτο να φοιτήσουν μόλις δύο παιδιά, όμως το ένα πήρε μετεγγραφή και το άλλο πήγε στο Αχίλλειο.

Στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου, που πέρυσι λειτουργούσε ως διθέσιο, επρόκειτο να φοιτήσουν 10 παιδιά. Το σχολείο θα λειτουργούσε ως μονοθέσιο, που σημαίνει ότι ένας δάσκαλος θα έκανε μάθημα για έξι τάξεις και οι γονείς αποφάσισαν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού, προκειμένου να έχουν καλύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αποστόλη Μούσιο, δεν είναι μόνο τα δύο συγκεκριμένα σχολεία. Κι άλλες σχολικές μονάδες σε απομακρυσμένες περιοχές κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της έλλειψης μαθητικού δυναμικού.

Με την οικονομική κρίση αυξήθηκε και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, που αφορά κυρίως από το 2010 και μετά. «Την τελευταία πενταετία παρατηρείται μείωση του μαθητικού δυναμικού κατά 15%, που οφείλεται σε αντίστοιχη μείωση των γεννήσεων», σημείωσε ο κ. Μούσιος.

Η υπογεννητικότητα καθώς και η φυγή αλλοδαπών που υποστήριζαν με τις οικογένειές τους τις αίθουσες διδασκαλίας, οδηγούν στην ερήμωση σχολικών μονάδων.

Πέραν της υπογεννητικότητας, τα σχολεία ερημώνουν και από την επιλογή γονέων να φύγουν από τα χωριά τους και να πάνε προς κεντρικότερες περιοχές προκειμένου να έχουν τα παιδιά τους καλύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση. «Οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία θα πρέπει να γίνεται με εκπαιδευτικά κι όχι λογιστικά κριτήρια, στην κατεύθυνση της στήριξης των σχολείων σε απομακρυσμένες περιοχές προκειμένου να δίνεται το κίνητρο και στις αγροτικές οικογένειες να παραμένουν στον τόπο τους», επανέλαβε για πολλοστή φορά ο κ. Μούσιος.

Ελάχιστα κενά στα σχολεία

Ηδη από την πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων, ελάχιστα είναι τα κενά εκπαιδευτικών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία του νομού.

Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο υπάρχει μόνο ένα κενό νηπιαγωγού στο ολοήμερο του Κλήματος και δύο κενά (πληροφορικής και μουσικής) στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας Σκοπέλου επειδή οι αναπληρωτές αρνήθηκαν να αναλάβουν εκεί υπηρεσία.

Στη χερσαία Μαγνησία καταγράφονται δύο κενά εκπαιδευτικών πληροφορικής, τα οποία η Πρωτοβάθμια θα ζητήσει να καλυφθούν μέσω της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου