ΤΟΠΙΚΑ

Απεβίωσε Βολιώτης ευπατρίδης

απεβίωσε-βολιώτης-ευπατρίδης-795912

Ιδιαίτερη θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα στον επιστημονικό χώρο η είδη του θανάτου του 81χρονου Γιώργου Τσικρίκη, επιφανούς γιατρού και γόνου επίλεκτης οικογένειας του Βόλου. Ο διακεκριμένος ψυχίατρος, ο οποίος ανέπτυξε σημαντική επιστημονική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, ήταν πρωτότοκος γιος του γνωστού Βολιώτη οφθαλμίατρου Νίκου Τσικρίκη, που άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη.

Η περίφημη κλινική Τσικρίκη, το νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στην οδό Ιάσονος, απέναντι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ήταν ο χώρος που συνδέθηκε με τις μνήμες της ζωής του, καθώς πάνω από την κλινική βρισκόταν η αρχοντική οικία της οικογένειας.

Ο οφθαλμίατρος Νίκος Τσικρίκης, ο οποίος λειτούργησε την οφθαλμολογική κλινική από το 1949, ήταν παντρεμένος με την Βολιώτισσα Ελένη Καραπατή και απόκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Γιώργο, την Λίλη, την Μαρία και τον Γιάννη, όλα επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας, με εξέχουσα θέση.

Ο Γιώργος Τσικρίκης, μετά την αποφοίτησή του από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου, με γυμνασιάρχη τον Σωκράτη Παπαϊωάννου, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του, για να ακολουθήσει μετεκπαίδευση στο Παρίσι. Ως ψυχίατρος ανάπτυξε πολύ μεγάλη δραστηριότητα, διατηρούσε ιατρείο στην οδό Αγίας Σοφίας για πολλά χρόνια και διετέλεσε διευθυντής στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας της συμπρωτεύουσας, όπου διέμενε με την οικογένειά του.

Ανθρωπος της προσφοράς, ευγενικός και προσηνής, ήταν πολύ γνωστός και αγαπητός, ενώ προσέφερε πολλά στην ιατρική επιστήμη. Εφυγε από την ζωή στις 11 Ιουνίου από ανακοπή καρδιάς, σκορπώντας ανείπωτη θλίψη στην οικογένειά του.

Οι παλιοί του φίλοι από τον Βόλο, θυμούνται με πολλή αγάπη τον συμμαθητή τους, ο οποίος διέθετε συγγραφικό ταλέντο, αλλά ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση, που ήταν συνδεδεμένη με την Ιατρική.

Το κτίριο Τσικρίκη, που πλέον έχει περιέλθει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συνεχίζοντας την πορεία του στον χρόνο ως χώρος εκπαίδευσης και πολιτισμού, «αφηγείται» την ιστορία της οικογένειας που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων του Βόλου και άφησε σημαντική παρακαταθήκη στους μεταγενέστερους ένα μεγάλο οικογενειακό όνομα, με πανελλήνιο εκτόπισμα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου