ΤΟΠΙΚΑ

Θρίλερ με μισθούς στη ΔΕΥΑΜΒ

θρίλερ-με-μισθούς-στη-δευαμβ-811444

Θρίλερ με τη μισθοδοσία των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ. Χθες το μεσημέρι αποδεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί μισθοδοσίας που διατηρούνται στην Eurobank, πλην όμως οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν. Οσοι είχαν άμεση ανάγκη για χρήματα, κλήθηκαν να περάσουν από την Οικονομική Υπηρεσία για να λάβουν έναντι μέχρι να εμφανιστούν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το πιθανότερο την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα ή την Τετάρτη το πρωί. Η δέσμευση των λογαριασμών που συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση του αιτήματος της ΕΡΓΗΛ στο Πρωτοδικείο Βόλου για να προχωρήσει σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών του δήμου, προκειμένου να εισπράξει ποσό 4,1 εκατ. ευρώ που φέρεται να χρωστά ο δήμος στη ΔΕΥΑΜΒ, έχει δημιουργήσει ανησυχία για την ομαλή εξέλιξη της μισθοδοσίας και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες από το πρωί επικρατούσε πανικός στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί και δεν καταβλήθηκε η μισθοδοσία των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Αρη Σαββάκη, η τράπεζα στην οποία διατηρεί η ΔΕΥΑΜΒ τη μισθοδοσία της δεν ενημέρωσε έως και χθες τι πρόβλημα υπήρξε και δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί που είναι χαρακτηρισμένοι ακατάσχετοι και λειτουργούν κανονικά. «Ισως να προχώρησε η ΕΡΓΗΛ σε κάποια κίνηση, ανακοπή ή αγωγή εναντίον της τράπεζας, ίσως όμως να πρόκειται και για λάθος χειρισμό υπαλλήλου από το τμήμα κατασχέσεων της τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση ο λογαριασμός μισθοδοσίας χαρακτηρίστηκε ακατάσχετος, και αυτό ισχύει μέχρι την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών επί της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει η ΔΕΥΑΜΒ», ανέφερε ο κ. Σαββάκης.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, αργά το μεσημέρι υπήρξε η διαβεβαίωση, μετά από «μαραθώνιο» επαφών του νομικού τμήματος της ΔΕΥΑΜΒ με το αντίστοιχο της Eurobank, ότι αποδεσμεύτηκε ο λογαριασμός και ότι η μισθοδοσία θα καταβληθεί κανονικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, Βάιο Ζεμπέογλου, έως και χθες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι δεν είδαν ούτε ευρώ στους λογαριασμούς τους. «Μας διαβεβαίωσαν ότι οι λογαριασμοί άνοιξαν, ωστόσο χρειάζεται διαδικασία από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών μέχρι να εμφανιστούν τα χρήματα σε κάθε εργαζόμενο. Η προκαταβολή που συνήθως καταβάλλεται στις 22 κάθε μήνα, θα εμφανιστεί την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί», εξήγησε ο κ. Ζεμπέογλου.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσες οικονομικές ανάγκες των εργαζομένων, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αρης Σαββάκης έδωσε εντολή στην ταμειακή υπηρεσία προκειμένου να εξασφαλιστεί ποσό έναντι για όλους τους εργαζόμενους. Οσοι ήθελαν περνούσαν από το ταμείο και εισέπρατταν προκαταβολή για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. «Κάποιοι συνάδελφοι με ανελαστικές δαπάνες πήγαν για να πάρουν το έναντι. Κάποιοι άλλοι όμως προτίμησαν να περιμένουν. Η κατάσταση εξυπηρετήθηκε για λίγες ημέρες, το θέμα είναι όμως να διασφαλιστεί το αύριο και η ομαλότητα στην καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού», σημείωσε ο κ. Ζεμπέογλου.

Από την πλευρά του ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι το ταμείο της ΔΕΥΑΜΒ θα είναι ανοιχτό, και τη Δευτέρα όποιος εργαζόμενος δεν πήρε έναντι και χρειάζεται χρήματα, να το κάνει. «Πιστεύω ότι εφεξής δεν θα παρατηρηθεί πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ.

Νέες αιχμές Αχιλλέα Μπέου

Με φόντο τις εξελίξεις, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος σε δηλώσεις του χθες άφησε αιχμές κατά των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ. «Είναι η μόνη φορά που δεν με ενδιαφέρει αν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Οι ενέργειες που κάνουμε είναι ενέργειες ήθους απέναντι στην πόλη. Για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα αυτοί είναι υπεύθυνοι, με τις δηλώσεις που κάνουν, τις ανακοινώσεις που βγάζουν και δίνουν πληροφόρηση στην ΕΡΓΗΛ. Αντί να κλείσουν το στόμα, να συστρατευτούν μαζί μας, είναι απέναντι», είπε ο κ. Μπέος.

Οσον αφορά δε στην κίνηση της ΕΡΓΗΛ που επιχειρεί να βάλει «χέρι» στα ταμεία του δήμου Βόλου, ο κ. Μπέος έκανε λόγο για «απεγνωσμένη προσπάθεια των νταβατζήδων της πόλης να πάρουν ό,τι μπορούν όπως μπορούν». «Βρήκαν τοίχο όμως. Αγωνιζόμαστε υπό αντίξοες συνθήκες και δυστυχώς σε αυτόν τον αγώνα η δημοτική αρχή είναι μόνη της», είπε ο κ. Μπέος, αφήνοντας νέες αιχμές κατά συνδικαλιστών και αντιπολίτευσης για τον ρόλο τους στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου