ΤΟΠΙΚΑ

Μηνύματα αγώνα για ζωή και μάθηση από αποφοίτους του Π.Θ.

μηνύματα-αγώνα-για-ζωή-και-μάθηση-από-α-71884

Πολύτιμο μήνυμα αγώνα για ζωή και μάθηση έδωσε χθες μία 24χρονη από τη Ζαγορά Πηλίου. Η Μαρία Τάσιου πήρε το πτυχίο της από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ετοιμάζεται να μπει στις σχολικές αίθουσες για να διδάξει σε παιδιά με αναπηρίες. Ατομο με τετραπληγία και η ίδια, δεν ένιωσε ποτέ την αναπηρία της εμπόδιο, και με την πολύτιμη στήριξη των γονιών της – άγρυπνων φρουρών σε κάθε της βήμα, ετοιμάζεται να ικανοποιήσει τα όνειρά της.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ρίγη συγκίνησης στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κοσμήτορας και ο πρόεδρος του τμήματος κατέβηκαν από τη σκηνή του αμφιθεάτρου για να δώσουν στην 24χρονη απόφοιτη που βρισκόταν με το αναπηρικό της αμαξίδιο στην πρώτη σειρά το πτυχίο της και για να τη συγχαρούν για την προσπάθειά της και τη στάση της απέναντι στη ζωή. Συμφοιτητές της Μαρίας Τάσιου, καθηγητές, φίλοι και συγγενείς που είχαν κατακλύσει το αμφιθέατρο, χειροκρότησαν θερμά την αγωνίστρια εκπαιδευτικό από τη Ζαγορά που, όπως δήλωσε, στόχος της είναι να μπει στις σχολικές αίθουσες για να διδάξει και να προσφέρει στα παιδιά με αναπηρίες.

Συγκινημένοι οι γονείς της, Ρήγας και Ελένη Τάσιου, ήταν για μία ακόμη φορά στο πλευρό της. Όπως τα χρόνια των σπουδών της, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αθήνα για να μπορέσει η κόρη τους να σπουδάσει. Η Μαρία ήταν από τις πιο συνεπείς φοιτήτριες. Οι γονείς της την πήγαιναν καθημερινά στο μάθημα και περίμεναν έως και τρεις ώρες έξω από το Πανεπιστήμιο, να την πάρουν και να την επιστρέψουν στο σπίτι. «Η Μαρία είναι αγωνίστρια της ζωής. Είναι πολύ επίμονη και υπομονετική», είπε η μητέρα της Ελένη Τάσιου, τονίζοντας ότι «όσο θα είμαστε στα πόδια μας θα τη στηρίζουμε».

Ιδιαίτερα συγκινημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Ειδικής Αγωγής Χαράλαμπος Καραγιαννίδης. «Η Μαρία είναι σαν παιδί μας. Τους γονείς της τους γνωρίζουμε πέντε χρόνια, και γνωρίζουμε και τον δικό τους αγώνα παράλληλα με του παιδιού τους», τόνισε.

Η οικογένεια, με την ολοκλήρωση της τελετής αποφοίτησης «πνίγηκε» στην αγκαλιά συγγενών από τη Ζαγορά, που κατέβηκαν στον Βόλο για να χειροκροτήσουν την αγωνίστρια Μαρία.

Εμεινε παράλυτος από τροχαίο αλλά συνέχισε τον αγώνα του

Φωτεινό παράδειγμα δύναμης και θέλησης για τη ζωή είναι και ο απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παναγιώτης Κωνσταντινίδης.

Ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων. «Υπηρετούσα στα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο. Δυστυχώς πριν από οκτώ χρόνια είχα ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα που με άφησε με παραλυσία από τη μέση και κάτω», δήλωσε ο ίδιος.

Σήμερα είναι συνταξιούχος, όμως το ατύχημά του δεν τον έκαμψε ποτέ. Παρά το γεγονός ότι έχει αυξημένες υποχρεώσεις και είναι πατέρας δύο παιδιών, πήρε την απόφαση να μπει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και να σπουδάσει.

«Αποφάσισα να ακολουθήσω έναν διαφορετικό δρόμο στη ζωή μου. Να κάνω κάτι διαφορετικό. Ακολούθησα τις οικονομικές επιστήμες διότι είναι άμεσα συνυφασμένα με την κοινωνική δραστηριότητα. Ο,τι κι αν κάνουμε έχει σχέση με τα οικονομικά. Ισως στο μέλλον να μπορέσω να ασχοληθώ με τα οικονομικά για τους αμυντικούς εξοπλισμούς, συνδυάζοντας έτσι και την προηγούμενη ιδιότητά μου», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Εξοδο από το «Γεωργούλα» για να ορκιστεί

Εβγαλε για λίγες ώρες τα χακί και κατάφερε να πάρει άδεια από το στρατόπεδο «Γεωργούλα», όπου υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, για να παραλάβει το πτυχίο του και να ορκιστεί στην επιστήμη του.

Ο λόγος για τον Αγγελο Βυζιώτη από τον Βόλο, που αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, και χθες συμμετείχε στην τελετή ορκωμοσίας.

Ο Αγγελος Βυζιώτης χρωστούσε ένα μάθημα για να πάρει το πτυχίο του. Παράλληλα με τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα, διάβαζε για το πτυχίο του και κατάφερε να αποφοιτήσει. «Οποιος προσπαθεί, τα καταφέρνει», το μήνυμα που έστειλε.

Αρίστευσαν

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκινά η εκπαιδευτική σταδιοδρομία για δύο αριστούχες απόφοιτες των παιδαγωγικών τμημάτων Ειδικής Αγωγής και Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Η Μαρία Τόσβη, με βαθμό πτυχίου 8,14, αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής και ετοιμάζεται να ξεκινήσει την καριέρα της ως εκπαιδευτικός. «Είναι δύσκολος ο χώρος. Υπάρχει άμεση απορρόφηση των αποφοίτων από την αγορά εργασίας, στο δημόσιο όμως δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί. Γίνονται προσλήψεις μόνο αναπληρωτών, που ουσιαστικά αναπληρώνουν τους εαυτούς τους», σχολίασε η νέα εκπαιδευτικός που θα ζήσει την «Οδύσσεια» της περιπλάνησης από σχολείο σε σχολείο, όπως όλοι οι απόφοιτοι του τμήματος τα τελευταία 16 χρόνια.

Το πτυχίο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης είναι το δεύτερο για την 26χρονη Μαρία Τζουβάρα, που αποφοίτησε με άριστα 9,09 από το τμήμα της και χθες παρέλαβε το πτυχίο της.

Το πρώτο της πτυχίο από το ΕΚΠΑ ήταν στη γερμανική φιλολογία, και ήδη παράλληλα με τις σπουδές της στο ΠΤΠΕ παρακολουθούσε και μεταπτυχιακό στα σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης, ενώ εργαζόταν ως παιδαγωγός. «Ο συνδυασμός ήταν δύσκολος, είχα όμως στόχους και τους πέτυχα», ανέφερε η ίδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου