ΤΟΠΙΚΑ

Νέο αλαλούμ με το Εξοικονομώ

νέο-αλαλούμ-με-το-εξοικονομώ-72025

Σε… ασκήσεις ετοιμότητας υπέβαλλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μία ακόμη φορά χθες τους μηχανικούς της Μαγνησίας, που έχουν αναλάβει για λογαριασμό υποψηφίων ωφελουμένων να καταθέσουν αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μετά την ψυχρολουσία του κλεισίματος της πλατφόρμας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας δύο ώρες αφότου άνοιξε, επειδή είχε καλυφθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων, χθες το πρωί ανακοινώθηκε ότι η πλατφόρμα θα άνοιγε ξανά στις δύο το μεσημέρι για να υποβληθούν αιτήσεις μετά από διπλασιασμό των πόρων του προγράμματος. Η πλατφόρμα όμως άνοιξε αργά το απόγευμα, δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά των μηχανικών. Από το πρωί πάντως, το ΤΕΕ Μαγνησίας ζητούσε από το υπουργείο ακύρωση της διαδικασίας και επαναλειτουργίας της με ισότιμους όρους για όλους, αλλά και διερεύνησής της από την ελληνική δικαιοσύνη!

Οι μαζικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από μηχανικούς και της Μαγνησίας, για το κλείσιμο της πλατφόρμας την περασμένη Τετάρτη, δύο ώρες μετά το άνοιγμά της για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», οδήγησε το υπουργείο σε διπλασιασμό των κονδυλίων.

Όπως είχε αποκαλύψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, την περασμένη Τετάρτη, μέσα σε δύο ώρες είχαν καλυφθεί οι πόροι του προγράμματος σε επίπεδο Θεσσαλίας, και για όσες αιτήσεις καταθέτονταν οι υποψήφιοι έμπαιναν σε λίστα αναμονής!

Το παραπάνω προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις και αιχμές για αδιαφανείς διαδικασίες.

Χθες, με ενημέρωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοινώθηκε ότι στις 2 το μεσημέρι θα ενεργοποιούνταν «εκ νέου η ηλεκτρονική πλατφόρμα υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι έχουν εγγραφεί στο σύστημα αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, και αφού οριστικοποιήθηκαν 12.338 αιτήσεις, εξαντλήθηκαν τα 120,7 εκατ. ευρώ που μέχρι τότε διέθετε το Ταμείο Άμεσης Ενίσχυσης. Στη συνέχεια πρωτοκολλήθηκαν περίπου 3.500 επιλαχούσες αιτήσεις, ενώ περί των 8.000 χρηστών έχουν ξεκινήσει αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Με τον διπλασιασμό των πόρων του προγράμματος που ανακοινώθηκε, θα καλυφθούν οι αιτήσεις όλων αυτών των επιλαχόντων.

Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αφορά τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, για τις οποίες γίνονταν δεκτές αιτήσεις υπαγωγής αυτή την εβδομάδα».

Για την ενεργοποίηση, αφενός δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν όλοι οι μηχανικοί, αφετέρου όσοι επιχείρησαν να μπουν από το μεσημέρι στην πλατφόρμα, ώστε να καταθέσουν αιτήσεις για λογαριασμό υποψηφίων για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους, βρήκαν την πλατφόρμα κλειστή.

«Η διαδικασία έχει καταντήσει γελοία», σχολίαζαν αγανακτισμένοι για το άνοιγμα και κλείσιμο της πλατφόρμας, με αποτέλεσμα υποψήφιοι να μείνουν εκτός προγράμματος, έχοντας μάλιστα υποβληθεί και σε έξοδα για την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού, το οποίο εντασσόταν στα απαραίτητα έγγραφα.

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζητά το ΤΕΕ Μαγνησίας

Στο μεταξύ, με αφορμή τη διαδικασία, το ΤΕΕ Μαγνησίας ζητά εμμέσως παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ζητά την ακύρωση της διαδικασίας και της επαναλειτουργίας της, με ισότιμους όρους για όλους, ενώ αναφέρει ότι η υπόθεση που αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας πρέπει να διερευνηθεί αρμοδίως από την Ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς πρόκειται για μία δημόσια διαδικασία που αφορά τους Έλληνες πολίτες.

Συγκεκριμένα, στη διαμαρτυρία του το ΤΕΕ Μαγνησίας αναφέρει τα εξής:

«Μεταφέροντας τις διαμαρτυρίες όλων των συναδέλφων μας, σας γνωρίζουμε ότι έχουμε υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία με τις συνεχείς αναβολές έναρξης υποβολών αιτήσεων στην πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ».

Στο πρόγραμμα εντάσσονταν με σειρά προτεραιότητας και με μοναδικό κριτήριο το χρόνο υποβολής, είτε πολίτες, είτε ενδιαφερόμενοι – ωφελούμενοι μέσω του τεχνικού τους συμβούλου που είναι μηχανικός.

Το υπουργείο σας εξέδιδε πάντα ετεροχρονισμένα ανακοινώσεις παρατάσεων, οι οποίες δεν είχαν εφαρμογή για το νέο πρόγραμμα. Όταν δε, η ηλεκτρονική εφαρμογή επιτέλους άνοιξε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 διαπιστώσαμε ότι ήταν αδύνατη η προσβασιμότητα στο σύστημα λόγω τεχνικών προβλημάτων, ευθύνης του αρμοδίου υπουργείου που το διαχειρίζεται.

Πριν ομαλοποιηθεί η λειτουργία του συστήματος, και συγκεκριμένα την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 στις 12.30μ.μ. εκδώσατε ανακοίνωση όπου αναφερόταν ότι συμπληρώθηκε το ποσό της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τους δικαιούχους.

Ο συνολικός απολογισμός της λειτουργίας του συστήματος από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2» είναι ελάχιστες ώρες -περίπου 8- και μάλιστα διακοπτόμενες, όπου μπορούσαν οι χρήστες αν έχουν πρόσβαση.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν σοβαρή παρατυπία σε σχέση με τη δυνατότητα που έπρεπε να έχει το σύνολο των χρηστών, ώστε να υποβληθούν με ίσους όρους για όλους οι αιτήσεις ένταξης.

Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2», καθώς είναι μια δημόσια διαδικασία, στην οποία έπρεπε όλοι να έχουν ισότιμη και ανεμπόδιστη πρόσβαση και να κριθούν με τα πραγματικά κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα.

Αντίθετα με τον τρόπο που διεξήχθη, είναι σαφώς απέναντι στις αρχές της ισοτιμίας, της ισονομίας και της χρηστής διοίκησης.

Κύριε Υπουργέ, ζητούμε από μέρους σας, να προχωρήστε άμεσα στην ακύρωση της διαδικασίας και της επαναλειτουργίας της, με ισότιμους όρους για όλους.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η υπόθεση «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2» στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, πρέπει να διερευνηθεί αρμοδίως από την Ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς πρόκειται για μία δημόσια διαδικασία που αφορά τους Έλληνες πολίτες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου