ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Rosetta θα προσεδαφιστεί σε… νησί του Νείλου

η-rosetta-θα-προσεδαφιστεί-σε-νησί-του-νείλ-28634

Στις 12 Νοεμβρίου η Rosetta, το ευρωπαϊκό σκάφος που επιδιώκει να «πιάσει» έναν κομήτη και να προσεδαφιστεί στην επιφάνειά του, θα ξεκινήσει το πιο σημαντικό μέρος της αποστολής της: Θα «πατήσει» στον κομήτη.

Δέκα χρόνια μετά την εκτόξευσή της το 2004, η Rosetta τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko στις αρχές του Αυγούστου. Είναι η πρώτη αποστολή που συνοδεύει έναν κομήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ταξίδι του προς τον Ηλιο.

Μετά από επισταμένη έρευνα οι επιτελείς της αποστολής επέλεξαν το σημείο προσεδάφισης το οποίο έχει λάβει την κωδική ονομασία «Θέση J». Παρόλα αυτά η ESA διοργάνωσε ένα διαγωνισμό στον οποίο οι φίλοι του Διαστήματος θα πρότειναν ένα όνομα για το σημείο της προσεδάφισης.

Η διαστημοσυσκευή της Rosetta, που θα προσπαθήσει να προσεδαφιστεί στον κομήτη ονομάζεται Philae που είναι το όνομα ενός νησιού του Νείλου. Προτάθηκαν διάφορα ονόματα αλλά εκείνο που τελικά επιλέχθηκε είναι το όνομα ενός ακόμη νησιού του Νείλου, του νησιού Αγκιλκία.

Πρόκειται για ένα νησί που συνδέεται με το Philae αφού σε αυτό μεταφέρθηκε ένα συγκρότημα αρχαίων κτιρίων που υπήρχαν στο Philae όταν το τελευταίο πλημμύρισε κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης του φράγματος Ασουάν τον περασμένο αιώνα. Ανάμεσα στα κτίρια είναι και περίφημος ναός της Ισιδος.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου