ΥΓΕΙΑ

Ανάπηρος από ιατρικό λάθος – Καταδικάστηκαν δύο γιατροί

ανάπηρος-από-ιατρικό-λάθος-καταδικά-676357

Δύο γιατροί καταδικάστηκαν για ιατρικό λάθος που κατέστησε έναν ασθενή ανάπηρο. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών και 6 μηνών αντίστοιχα, με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της «σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο». Το δικαστήριο αθώωσε έναν ειδικευόμενο παθολόγο.

Στις 20 Νοεμβρίου 2008, οι κατηγορούμενοι είχαν εφημερία στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ο παθών ο οποίος υπέφερε από κοιλιακούς πόνους. «Δεν παρέμεινε ως έπρεπε υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση και καταγραφή ζωτικών σημείων και κρίσιμων παραμέτρων κατά την παραμονή του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών», ενώ τρεις ώρες αργότερα από άλλον γιατρό «παραγγέλθηκε η διενέργεια επείγουσας αξονικής τομογραφίας και διαπιστώθηκε εσωτερική αιμορραγία», όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο και επισημαίνεται ότι:

«Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν να υποστεί ο ασθενής υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια μετά από ανάνηψη λόγω υποβολαιμικής καταπληξίας που προήλθε από ενδοκοιλιακή αιμορραγία της σπλήνας, η οποία οφείλεται πιθανόν σε ανεύρυσμα της σπληνικής αρτηρίας στις 20/11/2008 ενώ ο παθών πλέον βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι, μη δυνάμενος να σηκωθεί και να σταθεί όρθιος, κινεί τα χέρια του όχι πλήρως συντονισμένα, δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και χρειάζεται 24ωρη φροντίδα, δεν αναγνωρίζει τους οικείους του, παρά μόνο μετά από προτροπή και βοήθεια, δε δύναται να συμμετέχει σε συζήτηση, δεν έχει αίσθηση του χρόνου και γενικότερα η επαφή του με το περιβάλλον είναι περιορισμένη».

Η σύζυγος του θύματος, διά των δικηγόρων της, άσκησε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης ζητώντας βαρύτερες ποινές.

voria.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου