ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα χρόνια ζωής χαρίζουν στους ηλικιωμένους τα ωμέγα-3

περισσότερα-χρόνια-ζωής-χαρίζουν-στο-714146

Περισσότερα χρόνια ζωής χαρίζει στους ηλικιωμένους η κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών και κυρίως λιπαρών ψαριών, τα οποία περιέχουν τα πολύτιμα για την υγεία ωμέγα-3.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα ωμέγα-3 μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιολογικές παθήσεις κατά 35%.

Όπως αναφέρουν την έρευνα τους, η κατανάλωση ψαριών ήταν πάντα μέρος της υγιεινής διατροφής, ωστόσο λίγες είναι οι μελέτες που κατέληξαν σε τόσο αναλυτικά συμπεράσματα για τη σχέση τους με τη μακροζωία.

Στην έρευνα, η οποία είχε διάρκεια 16 ετών, συμμετείχαν περίπου 2.700 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, από τα οποία όσα κατανάλωναν λιπαρά ψάρια έζησαν κατά μέσο όρο 2,2 χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα έπειτα από ειδικές αναλύσεις που έκαναν στο αίμα των συμμετεχόντων, με σκοπό να μετρήσουν με ακρίβεια τα επίπεδα των ωμέγα-3 που υπήρχαν στον οργανισμό τους. Έτσι, διαπίστωσαν ότι κάποιοι τύποι λιπαρών οξέων είναι πολύ αποτελεσματικοί σε ό,τι αφορά την προστασία από συγκεκριμένες αιτίες θανάτου.

Για παράδειγμα, το DPA μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό, το EPA απομακρύνει τον κίνδυνο εμφράγματος και το DHA προστατεύει από τον θάνατο από καρδιολογικά προβλήματα σε ποσοστό 45%!

Τα λιπαρά οξέα υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια όπως ο μπακαλιάρος, η σαρδέλα και ο σολομός, καθώς και σε άλλες τροφές, όπως τα καρύδια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου