ΥΓΕΙΑ

5+1 μύθοι για την άσκηση

51-μύθοι-για-την-άσκηση-151931

Μπορεί μέχρι σήμερα να πιστεύατε πως ακόμη και το χαλαρό περπάτημα μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς, θα σας βοηθήσει στη διατήρηση μιας κομψής σιλουέτας, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Βασική προϋπόθεση για να κάψετε λίπος είναι η ένταση στο περπάτημα έτσι ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα. Φυσικά, ακόμη και το χαλαρό περπάτημα, θα είναι πολύ καλύτερο από ένα δίωρο στον… καναπέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως με μια χαλαρή βόλτα θα αποκτήσετε και σώμα δρομέα!

Αν σηκώνω βάρη, θα μοιάζω σαν bodybuilder…

Αν μπορούσατε να δείτε πως μοιάζει ένα κιλό σωματικού λίπους καθώς και ένα κιλό μυών, θα διαπιστώνατε έκπληκτοι, πως οι μύες, έχουν πολύ μικρότερο όγκο από το λίπος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, αν ασκείστε με βάρη δεν πρόκειται να «διογκωθεί» το σώμα σας, όπως υποστηρίζει ο ευρύτατα διαδεδομένος μύθος, ούτε ξαφνικά θα θυμίζετε bodybuilder. Αντιθέτως, το σώμα σας θα μοιάζει πιο μυώδες και γυμνασμένο ενώ με τα βάρη, θα πάρει «μπροστά» και ο κοιμισμένος μεταβολισμός σας.

Η μόνη ώρα για αποδοτική άσκηση είναι το πρωί

Μόνο αν είστε επαγγελματίας αθλητής και πρέπει να προπονείστε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, παίζει ρόλο η ώρα της άσκησης. Διαφορετικά, όποια ώρα της ημέρας και αν επιλέξετε να ασκηθείτε, τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα ίδια. Σε κάθε περίπτωση, το βασικότερο είναι να πάρετε τη μεγάλη απόφαση να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας και όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους…

Οι γυναίκες πρέπει να σηκώνουν το πολύ έως 2κιλα βαράκια

Άλλος ένας διαδεδομένος μύθος που «παίζει» πολύ. Ο λόγος για τα βαράκια και το μέχρι πόσα κιλά επιτρέπεται να σηκώνουν οι γυναίκες. Πολλοί είναι εκείνοι που λανθασμένα υποστηρίζουν πως οι γυναίκες πρέπει να σηκώνουν το πολύ μέχρι 2 κιλά σε βάρη, διαφορετικά το σώμα τους θα παραμορφωθεί.

Ωστόσο, πρόκειται για μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη καθώς οι ασκήσεις με βάρη, ειδικότερα στις γυναίκες εμποδίζουν την οστεοπόρωση, σμιλεύουν το σώμα και ενεργοποιούν το μεταβολισμό. Βαράκια λοιπόν για τις κυρίες και όχι μόνο 2κιλα…

Αν δεν τρώω υδατάνθρακες, θα αδυνατίσω;

Αν δεν τρώτε καθόλου υδατάνθρακες θα χαλάσει η καλή σας διάθεση και θα νιώθετε διαρκώς αδύναμοι. Αυτό θέλετε; Μάλλον όχι. Οι περίφημες δίαιτες που εξορίζουν τους υδατάνθρακες από την καθημερινή μας διατροφή, μόνο καλό δεν κάνουν καθώς εξασθενούν τον οργανισμό στερώντας του πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, αν βάλετε στη διατροφή σας όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, αφενός θα πάρετε όλους τους υδατάνθρακες που χρειάζεστε και αφετέρου δεν θα χρειάζεται πια να ανησυχείτε για την σιλουέτα σας.

Αν ασκείστε μία φορά την εβδομάδα είναι καλύτερα από το να μην ασκείστε καθόλου…

Μπορεί να πιστεύετε ακράδαντα πως η άσκηση έστω μία φορά την εβδομάδα είναι καλύτερη από το τίποτα καθώς έτσι παίρνει «μπρος» ο μεταβολισμός σας, όμως και πάλι απατάσθε. Αν θέλετε να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε θα πρέπει να ασκείστε σε (σχεδόν) καθημερινή βάση με επιμονή και πείσμα. Διαφορετικά, και θα «νομίζετε» πως γυμνάζεστε και το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου