ΥΓΕΙΑ

Βρέθηκαν γονίδια που επηρεάζουν τη χοληστερόλη

βρέθηκαν-γονίδια-που-επηρεάζουν-τη-χο-153200

Είκοσι ένα γονίδια που επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων στο αίμα εντόπισε η μεγαλύτερη γενετική ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα από μια επιστημονική ομάδα, τη Διεθνή Κοινοπραξία Γενετικής Λιπιδίων.

Η ανακάλυψη διευρύνει τη λίστα των πιθανών στόχων από νέα φάρμακα και άλλες θεραπείες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις που οφείλονται στα υψηλά λιπίδια, μια βασική αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Οι πάνω από 180 ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Φώτιο Δρένο του Κέντρου Καρδιαγγειακής Γενετικής του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Επιστήμης του University College του Λονδίνου (UCL) και τον Μπρένταν Κίτινγκ του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περίπου 90.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής.

Οι επιστήμονες βρήκαν 21 γονίδια που σχετίζονται με τα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνης ή «κακής» χοληστερόλης (LDL), της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης ή «καλής» χοληστερόλης (HDL), της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Μερικά από τα γονίδια, όπως διαπιστώθηκε, είναι πιθανότερο να εμφανίζονται στους άνδρες και άλλα στις γυναίκες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Cardiochip που περιέχει περίπου 50.000 δείκτες DNA για γύρω στα 2.000 γονίδια που εμπλέκονται στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Όπως είπε ο Δρένος, αν και μεμονωμένα κάθε μία από τις παραλλαγές των γονιδίων έχει μικρή επίπτωση στο επίπεδο των λιπιδίων, σωρευτικά αυξάνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για έναν άνθρωπο.

Η διεθνής ερευνητική κοινοπραξία συνεχίζει το έργο της με μια προσπάθεια να ξεχωρίσει εκείνα τα γονίδια που άμεσα προκαλούν πρόβλημα υγείας και να βρει με ποιΟ τρόπο οι νέες γενετικές γνώσεις θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε νέα και αποτελεσματικότερα φάρμακα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου