ΥΓΕΙΑ

Βρέθηκαν 21 γονίδια που επηρεάζουν τη χοληστερίνη

βρέθηκαν-21-γονίδια-που-επηρεάζουν-τη-χο-153366
Η μεγαλύτερη γενετική ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα από μια επιστημονική ομάδα, τη Διεθνή Κοινοπραξία Γενετικής Λιπιδίων, εντόπισε 21 νέα γονίδια που επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και άλλων λιπιδίων και έτσι αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την πιθανότητα μεταβολικών διαταραχών.
Η ανακάλυψη διευρύνει τη λίστα των πιθανών στόχων από νέα φάρμακα και άλλες θεραπείες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις που οφείλονται στα υψηλά λιπίδια, μια βασική αιτία θανάτων παγκοσμίως.
Οι πάνω από 180 ερευνητές από πολλές χώρες ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περίπου 90.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής.
Έτσι, οι επιστήμονες βρήκαν 21 γονίδια που σχετίζονται με τα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνης ή «κακής» χοληστερόλης, της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης ή «καλής» χοληστερόλης, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Μερικά από τα γονίδια, όπως διαπιστώθηκε, είναι πιθανότερο να εμφανίζονται στους άνδρες και άλλα στις γυναίκες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Cardiochip που περιέχει περίπου 50.000 δείκτες DNA για γύρω στα 2.000 γονίδια που εμπλέκονται στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η διεθνής ερευνητική κοινοπραξία συνεχίζει το έργο της με μια προσπάθεια να ξεχωρίσει εκείνα τα γονίδια που άμεσα προκαλούν πρόβλημα υγείας και να βρει με ποιό τρόπο οι νέες γενετικές γνώσεις θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε νέα και αποτελεσματικότερα φάρμακα.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου