ΥΓΕΙΑ

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες θωρακίζουν την καρδιά αποδεικνύει νέα μελέτη

οι-αντιοξειδωτικές-ουσίες-θωρακίζου-175751
Σύμφωνα με νέα μελέτη, η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες να πάθει κάποιος έμφραγμα, ενώ αντίθετα η λήψη βιταμινούχων συμπληρωμάτων δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα.
Τα φυτικά τρόφιμα, όπως υποστηρίζουν οι Σουηδοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά σχεδόν το ένα τέταρτο, ενώ επεσήμαναν ότι τα βιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής δεν έχουν την ίδια ικανότητα και αυτό συμβαίνει γιατί τα συστατικά των φρούτων και των λαχανικών δρουν συνεργικά για να προστατεύσουν τον οργανισμό με έναν πολύ πιο ισχυρό τρόπο, απ’ ότι η λήψη μεγάλων δόσεων από μεμονωμένες βιταμίνες.
Στα πλαίσια της έρευνας, οι ερευνητές από το Ίδρυμα Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη, μελέτησαν τα διαιτολόγια 30.000 γυναικών ηλικίας άνω των 49 ετών και διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά μέσω της διατροφής τους, είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα μέσα στα 10 χρόνια που τις παρακολουθούσαν οι ερευνητές, σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν τα λιγότερα.
Επίσης παρατήρησαν ότι οιι γυναίκες που κατανάλωναν πολλά φρούτα και λαχανικά είχαν την τάση να τρώνε λιγότερα κορεσμένα λίπη,ενώ όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα ευρήματά τους για τα αντιοξειδωτικά σε συνάρτηση με την κατανάλωση κορεσμένων λιπών, διαπίστωσαν πως τα αντιοξειδωτικά πράγματι μειώνουν κατά 29% τον κίνδυνο εμφράγματος.
Το γεγονός αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και ο τρόπος ζωής.
Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αλίσια Βολκ δήλωσε πως τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την θεωρία ότι τα φυτικά προϊόντα είναι πιο προστατευτικά από τη λήψη μεμονωμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες που τρώνε επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα έχουν 20% έως 29% λιγότερες πιθανότητες εμφράγματος μέσα σε μία δεκαετία, σε σύγκριση με όσες τρώνε μόλις 2.
Οι επιστήμονες συνιστούν να τρώνε όλοι ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα επισημαίνοντας ότι τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικές ουσίες οι οποίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου – (δραστικά μόρια τα οποία συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου και καρδιοπάθειας)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου