ΥΓΕΙΑ

Οι μετεγχειρητικοί θάνατοι στην Ευρώπη είναι περισσότεροι απ’ ότι νόμιζαν οι επιστήμονες

οι-μετεγχειρητικοί-θάνατοι-στην-ευρώ-179458
Νέα μεγάλης κλίμακας μελέτη ανατρέπει τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις των κρατών για το ποσοστό των θανάτων των ασθενών μετά από τις διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της Ευρώπης υποεκτιμούν τα πραγματικά δεδομένα.
Η έρευνα ονομάστηκε «European Surgical Outcomes Study»(EuSOS) και οι ερευνητές με επικεφαλής τον Ρούπερτ Πιρς του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, μελέτησαν πάνω από 46.000 θανάτους ασθενών μετά από επεμβάσεις σε 500 νοσοκομεία 28 ευρωπαϊκών χωρών και τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μετεγχειρητικοί θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σε ποσοστό 4%, που είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Τονίζουν επίσης ότι η θνησιμότητα διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα, με καλύτερη την Ισλανδία (ποσοστό θανάτων 1,2%) και χειρότερη τη Λετονία (21,5%). Σε χώρες με πολύ ανεπτυγμένο ιατρικό σύστημα όπως η Βρετανία, η θνησιμότητα κινείται στο 3,6%, πολύ πάνω από την προηγούμενη εκτίμηση για 1%.
Εκτός όμως, από τη Λετονία, τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν μετά από ένα χειρουργείο, έχουν οι ασθενείς στην Πολωνία και τη Ρουμανία, ενώ ειδικότερα στη Δυτική Ευρώπη μεγαλύτερος εμφανίζεται ο κίνδυνος στην Ιρλανδία και την Ιταλία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές κρίσιμο ρόλο στα ποσοστά επιβίωσης παίζει η διαθεσιμότητα ελεύθερων κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων, όπως βεβαίως και οι ικανότητες των χειρούργων.
Η μελέτη αυτή είναι μεγάλης σημασίας, αφού ανατρέπει τα «καθησυχαστικά» δεδομένα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμόδιους φορείς προκειμένου να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο σύστημα υγείας της εκάστοτε χώρας.

iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου