ΥΓΕΙΑ

O καφές είναι το καλύτερο… αντιηλιακό!

o-καφές-είναι-το-καλύτερο-αντιηλιακό-181970

Η επάλειψη καφεΐνης στο δέρμα σε μέρες με ηλιοφάνεια μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από ένα είδος καρκίνου του δέρματος, ελπίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Πειράματα σε ποντίκια, αναφέρονται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ και υποδεικνύουν ότι η καφεΐνη εμποδίζει τη βλάβη από την ακτινοβολία UV.

Χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για την ανάπτυξη των όγκων και ήταν λιγότεροι, αναφέρει η έρευνα.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι πιθανόν θα μπορούσαν να υπάρξουν παρενέργειες σε άλλα είδη καρκίνου χρησιμοποιώντας την καφεΐνη με αυτό τον τρόπο.

Οι ερευνητές δεν εφάρμοσαν καφεΐνη στα ποντίκια αλλά τροποποίησαν γενετικά τα ζώα.

ΌΠως αναφέρει το iatronet.gr, η καφεΐνη παρεμβάλλεται με πρωτεΐνη που εμπλέκεται στον εντοπισμό της βλάβης ATR στο DNA. Οι επιστήμονες τροποποίησαν τα ποντίκια ώστε να μην παράγει ATR στο δέρμα. Στη συνέχεια τα ποντίκια εκτέθηκαν σε ακτινοβολία UV 3 φορές την εβδομάδα για 40 εβδομάδες. Όσα δεν είχαν ATR εμφάνισαν τον πρώτο τους όγκο 3 εβδομάδες αργότερα από τα φυσιολογικά ποντίκια. Μετά από 19 εβδομάδες είχαν 69% λιγότερους όγκους τα ποντίκια χωρίς ATR, αν και μέχρι το τέλος της έρευνας όλα τα ζώα είχαν εμφανίσει καρκίνο του δέρματος.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι σε οποιαδήποτε στιγμή ο μέσος όρος όγκων στα ποντίκια ήταν σημαντικά χαμηλότερος.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι η επάλειψη καφεΐνης θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στους καρκίνους που προκαλούνται από την ακτινοβολία UV.

Η επάλειψη καφεΐνης στο δέρμα κάποιου που βρίσκεται στην παραλία, ωστόσο, δεν είναι το ίδιο με το γενετικά τροποποιημένο δέρμα ποντικού, στο εργαστήριο. Θα χρειαστούν νέες έρευνες για να αποδειχτεί πιθανή προστασία της καφεΐνης στους ανθρώπους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου