ΥΓΕΙΑ

Βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση της κώφωσης

βλαστικά-κύτταρα-για-την-αντιμετώπισ-184942

Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Sheffield έκαναν ένα σημαντικό βήμα προόδου όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κώφωσης. Οι επιστήμονες, βέβαια, διεξήγαγαν το σχετικό πείραμα σε τρωκτικά (χάμστερ). Προς το παρόν, λοιπόν, δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να βρουν εφαρμογή στους ανθρώπους, δεν αποκλείεται όμως αυτό να συμβεί σύντομα.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», οι ειδικοί χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα προερχόμενα από ανθρώπινο έμβρυο (μια πρακτική που εγείρει πληθώρα ηθικών διλημμάτων). Τα κύτταρα αυτά έχουν την ιδιότητα να διαφοροποιηθούν σε οποιοδήποτε κύτταρο και ιστό του σώματος.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι ερευνητές τα διαφοροποίησαν με τη βοήθεια ενός χημικού κοκτέιλ σε τριχοειδή κύτταρα του κοχλία. Η βλάβη των τελευταίων στο εσωτερικό του αυτιού είναι ένας από τους κύριους λόγους βαρηκοΐας.

Σε ένα διάστημα δέκα εβδομάδων βελτιώθηκε η ακοή των τρωκτικών. Μέχρι το τέλος της έρευνας η ακοή τους είχε αποκατασταθεί κατά 45%. Οι ερευνητές παραλληλίζουν τη βελτίωση με εκείνη ενός ανθρώπου που δεν είναι σε θέση να ακούσει την κίνηση του δρόμου και μετά τη θεραπεία κατορθώνει να ακούσει μια συζήτηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ένα τρίτο των τρωκτικών ανταποκρίθηκε στη θεραπεία έως και κατά 90%, ενώ το 20% περίπου των τρωκτικών του πειράματος δεν σημείωσε κάποια βελτίωση.

Πηγή: vita.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου