ΥΓΕΙΑ

Αυστραλοί ερευνητές εμφύτευσαν το πρώτο βιονικό μάτι

αυστραλοί-ερευνητές-εμφύτευσαν-το-πρ-189612

Ερευνητές από την Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι εμφύτευσαν με επιτυχία το πρώτο βιονικό μάτι, περιγράφοντάς το ως σημαντική εξέλιξη για όσους πάσχουν από βλάβες στην όραση.

Η Bionic Vision Australia, ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε χειρουργικά ένα πρωτότυπο ρομποτικό μάτι σε αρχική μορφή, σε γυναίκες με κληρονομική τύφλωση.

Το ‘προ-βιονικό’ μάτι επικολλάται στον αμφιβληστροειδή ασθενούς και περιέχει 24 ηλεκτρόδια που στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς και ερεθίζουν τα νευρικά κύτταρα του οφθαλμού.
Ερευνητές ‘άναψαν’ τη συσκευή στο εργαστήριό τους τον προηγούμενο μήνα, καθώς η ασθενής ανέκαμψε πλήρως από την εγχείρηση και δήλωσε ότι πρόκειται για συναρπαστική εμπειρία.
Η ασθενής ξαφνικά μπόρεσε να δει μικρή λάμψη, κάτι που ήταν εκπληκτικό, δήλωσε. Κάθε φορά που υπήρχε ερεθισμός υπήρχε διαφορετικό σχήμα που περνούσε μπροστά από το μάτι της.
Η Penny Allen, η χειρούργος που τοποθέτησε τη συσκευή δήλωσε ότι πρόκειται για παγκόσμια πρώτη.
Η συσκευή δρα μόνο όταν είναι συνδεδεμένη μέσα στο εργαστήριο και ο πρόεδρος της BVA, David Peningto, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί για να διερευνηθεί πώς οι φωτογραφίες ‘χτίζονται’ από τον εγκέφαλο και το μάτι.
Πληροφορίες από τη συσκευή θα εισάγονται σε ‘επεξεργαστή όρασης’ που θα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν ακριβώς αυτό που βλέπει η ασθενής όταν ο αμφιβληστροειδής της υποβάλλεται σε ερεθισμούς διαφόρων επιπέδων.

Ο Rob Shepherd, διευθυντής του Bionics Institute, που έλαβε επίσης μέρος, δήλωσε ότι η ομάδα εστιάζει στη σταθερότητα των σχημάτων, τη φωτεινότητα, το μέγεθος και την τοποθεσία των λάμψεων για να εντοπίσει πώς ο εγκέφαλος μεταφράζει τις πληροφορίες.

iatronet.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου