ΥΓΕΙΑ

Στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ βλέπουν οι γιατροί

στάση-πληρωμών-από-τον-εοπυυ-βλέπουν-ο-201943
Στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, μέσα στο φθινόπωρο του 2012, βλέπει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), προετοιμάζοντας τους ασθενείς – ασφαλισμένους του Οργανισμού, για την επικείμενη αναστολή της πίστωσης προς τον Οργανισμό από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, η ίδρυση και λειτουργία του Οργανισμού έγινε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός του ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκ. ευρώ και αυτή την στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους 8 μήνες του 2012 "μαύρη τρύπα" 1,5 δισ. ευρώ με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δισ. μέχρι τέλους του έτους.

Καθώς ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με κλειστό προϋπολογισμό και δεν προβλέπεται πρόθεση επιδότηση, οι γιατροί εκτιμούν ότι ο Οργανισμός θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.

Ήδη ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς, 200 εκ. για το για το 2012 καθώς και 570 εκ. ευρώ και 540 εκ. αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί έχουν δανείσει ατόκως τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 έτη.

Καθώς προγραμματίζουν την άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί αποφάσισαν οριζόντια περικοπή των αμοιβών επίσκεψης κατά 50% και εκπτώσεις στο σταθερό επί 22 χρόνια τιμολόγιο ιατρικών πράξεων. Την απόφαση αυτή πήραν για να στηρίξουν τους ασθενείς που δοκιμάζονται, χωρίς να χρησιμοποιούν την αξιοπρέπεια του Έλληνα πολίτη ως μοχλό πίεσης. Σημειώνουν μάλιστα, ότι με τη μείωση των τιμών φέρνουν σε εξαιρετικά οριακό σημείο την βιοποριστική δυνατότητα επιβίωσης του μέσου ελευθεροεπαγγελματία γιατρού, ο οποίος προσέφερε ανελλιπώς τις υπηρεσίες του "εθελοντικά" επί 2 συναπτά έτη, χρηματοδοτώντας την κοινωνική πολιτική του κράτους.

Οι γιατροί έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για την επίσκεψη των 6,5 ευρώ μόνο για 5 μήνες, για ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις μόνο 4 μήνες και αυτά όχι σε όλους τους ιατρούς, εκτός του ότι οφείλονται από το κράτος, όλα τα χρέη των παρελθόντων ετών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου