ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει να δεχόμαστε τη συγνώμη

γιατί-πρέπει-να-δεχόμαστε-τη-συγνώμη-221617

Λένε ότι «το σφάλλειν ανθρώπινον, το συγχωρείν Θείον». Μία νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι αν μάθουμε να συγχωρούμε όσους μας πληγώνουν, θα κάνουμε καλό στην υγεία μας.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, διαπίστωσαν πως όσοι μπορούν να «διώχνουν» τον θυμό τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν επικίνδυνες αυξήσεις στην αρτηριακή τους πίεση.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 202 εθελοντές να θυμηθούν μια στιγμή στη ζωή τους, κατά την οποία ένας φίλος τους πρόσβαλλε άσχημα. Οι μισοί έπρεπε να ανακαλέσουν το περιστατικό στη μνήμη τους με οργισμένο τρόπο και οι υπόλοιποι όσο το δυνατόν πιο ήρεμα και σκεπτόμενοι ότι τον συγχωρούν.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους απόσπασαν την προσοχή για 5 λεπτά και μετά τους ζήτησαν να ξαναθυμηθούν το συμβάν, με όποιον τρόπο ήθελαν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος, οι εθελοντές ήταν συνδεδεμένοι με μόνιτορ, που κατέγραφαν την καρδιακή λειτουργία και την αρτηριακή τους πίεση.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Psychosomatic Medicine – Journal of Biobehavioral Medicine» η δρ Μπρίτα Λάρσεν, από το Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου, και οι συνεργάτες της, όσοι εθελοντές αναβίωσαν αρχικά τον έντονο θυμό τους παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση.

Το ίδιο συνέβη και αργότερα, παρότι τους είχαν δοθεί λίγα λεπτά για να ηρεμήσουν (σε αυτό αποσκοπούσε η απόσπαση της προσοχής τους από το όλο θέμα).

Ωστόσο, δεν υπήρξαν διαφορές στους καρδιακούς παλμούς των εθελοντών.

Οι ερευνητές λένε πως τα ευρήματά τους σημαίνουν ότι η δύναμη να συγχωρούμε μπορεί να «ελαττώσει την αντιδραστικότητα» στα στρεσογόνα γεγονότα και να παράσχει «σημαντική προστασία» από τις σωματικές συνέπειές τους.

Είναι καλά γνωστό πως οι παροδικές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης, βραχυπρόθεσμα δεν είναι επιβλαβείς. Μακροπρόθεσμα, όμως, μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρταση που με τη σειρά της αυξάνει τελικά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Προγενέστερες μελέτες, εξάλλου, έχουν συσχετίσει τον θυμό με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και άλλων καρδιολογικών προβλημάτων.

Υπολογίζεται ότι πάνω από ένας στους τρεις ενήλικες στη Δύση πάσχει από υπέρταση, αν και πολλοί από αυτούς δεν το ξέρουν, διότι δεν μετρούν προληπτικά την πίεσή τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου